Извънредни новини

Коледари от карловското село Дъбене възпроизведоха ритуала “Коледуване” в Бухалов хан Карлово

При който важен елемент е приготвянето на обреден хляб, който се нарича “Боговица”

Хлябът се приготвя специални съдове, които са на повече от 200 години. В миналото празникът се е наричал “Божик”. За това и хляба се казва “Боговица”. Винаги се замесва с квас и брашно:

Емилия Анастасова: ” Замесва се в дървени корита наречени “нощви”, след това се слага на  един дървен кръг да втаса и с този съд сега ще го изсипем в дървен съд наречен подница. Дядо Хаджи още сутринта  е станал, трябва да напали огнището, и подницата, ще изсипем вътре боговицата, след това ще я покрием с метален капак наречен “връшник”.Той символизира небето, от където идва дъжда, снега….”

Хлябът задължително се замесва с паричка и присъства на постната трапеза на Бъдни вечер. Коледарите се събират в дома на най-възрастния. Стопанката прикадява и се разчупва обредния хляб. Характерно за обичая “Коледуване” в Дъбене е, че коледарите пеят автентични песни:

Митьо Цолев – създател на Мъжката фолклорна група в Дъбене: “Пее се за животни, за моми, за  ергени, за здраве, за къщи, абсолютно всичко каквото е от живота и като отидем в дадена къща, ако имат мома пеем за мома, ако имат ерген за ерген. На другите места имат наричане, събират се коледари, при нас тази традиция я няма, при нас само се изпълняват песни”.

Митьо Цолев : “Имаме  един човек, на който му казваме котка, мяка и носи торбата и когато изпращат коледарите, дават ябълки орехи, върви след коледарите и мяка, за да извести, че идват коледари…”

За жителите на Дъбене традицията на Коледуване е много важна. За това по-възрастните в семействата предават обичая на децата и внуците:

Митьо Петров – Какво е усещането да си коледар?- усещането е космическо, това е нещо върховно ей така те кара да ходиш, да благославяш хората. Стига до всички хора, защото ние благославяме не само тези, които са от нашата религия, а всички хора по света да бъде мир, да няма, глад….”

Песните, които изпълняват коледарите са им предадени от техните предци. Обикалят се всички къщи до  полунощ когато настъпва Рождество.

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *