Извънредни новини

За първи път! В детските градини в Карлово вевеждат
нова методика за развитие на двигателните умения на децата

Методиката е разработена от Анастас Дашинов

В детските градини и ясли в Карлово започнаха да се прилагат нови практики за развиване на двигателните умения на децата от най-ранна възраст. Те включват комплекс от упражнения, а преподавател е Анастас Дашинов, който има над 55 години опит в аеробиката и културизма. Бил е цирков артист над 30 години в Испания.

Анастас Дашинов вече успешно  прилага комплекса  от упражнения  с четиримата си синове, които са били още на 3 месеца. Най-малките деца, с които работи в детските градини и ясли са на година и половина:

Анастас Дашинов : “”В една детска възраст е много важно да се развие вестибуларния апарат, а той е този който контролира мозъка, зрението, ушите, говора и от там нататък вече координацията на самото дете.”

Упражненията са подбрани в зависимост от възрастта на децата:

Анастас Дашинов: “Едно дете може да го развиеш от 3 месечна възраст, както споменах с моите деца, развил съм ги и от там съм придобил  опит и съм видял как те се развиват. Едно от децата на 6 месечна възраст правеше 100 коремни преси. Най-големите ползи са, че детето няма да се забави, в сегашно време няма това развитие защото се почва много късно, тука както виждате работим с топка за пилатес, тя е мека, удобна, не дразни очите….”

Директорите и родителите изцяло подкрепят новия начин на работа с децата, а за самите тях е голямо удоволствие да изпълняват упражненията:

Христина Перчева – директор на ДГ “Гина Кунчева” Карлово: “Бяхме впечатлени, че той е разработил цяла система от упражнения с топка за деца от предучилищна възраст. Това е много важно за нас, първо защото повишаваме двигателна активност на децата, развива физическите им качества и трето носи огромно удоволствие на нашите деца:

“Не, много са хубави даже. Искаш ли да станеш спортист? -да. Какъв спорт най-много ти харесва – триатлон….”

За да се приложи тази практика и в други градини в страната обаче ще е необходимо да бъдат обучени още инструктори. Комплексът от упражнения е подходящ за деца, които искат да практикуват  различни видове спорт, включително и шах:

Анастас Дашинов: “Няма спорт, даже и шаха, когато работи вестибуларния апарат, мозъка работи по-бързо и от там се развива по-бързо, тези упражнения възбуждат мозъка и карат тялото да функционира по този начин”.

Упражненията се изпълняват 2 пъти седмично, с всяка една от групите в детските заведения, а цялата програма за изпълнение продължава 8 месеца в годината.

Не пропускай

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш, като класът …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *