Извънредни новини

В Швейцария излъчват филм за традициционната българска сватба сниман в Каравелово

Филмът се излъчва със съдействието на сдружение “Любен Каравелов” и подкрепата на Министерство на образованието в България

Асоциация “Канатица” и българско училище “Канатица” организират прожекция на филма “Каравеловската сватба – традиционна българска сватба преди век”.

Събитието е част от образователната програма на училището и е свързано със запознаване на учениците с традициите и ритуалите на традиционната българска сватба преди век. 

В миналото сватбените празненства са продължавали по цяла седмица. Преминавали са с множество народни песни, хора́ и точно установени обреди – преди, по време и след тържествения ден. 

Сватбата е имала сценарии и размяна на различни реплики, а всеки регион е имал свои сватбени песни. Приготовленията започват няколко дни по-рано и включват замесване на обредните хлябове – медник, сватбени хлябове и кумови краваи. За да се спазят традициите също са се подготвяли сватбено знаме и кумово дръвце. Подготвялиса се  цветя за виене на венци, гребен и бръснач за ритуал в който се бръсне младоженеца и се  е сплитала косата на булката. 

Филмът представя  автентичната българска сватба, такава, каквато се е съхранила през вековете.

Филмът се излъчва със съдействието на сдружение “Любен Каравелов” и подкрепата на Министерство на образованието в България.

Асоциация “Канатица” е пазител на българските традиции, език и култура.

Не пропускай

В Карловско започна розобера

Розоберът започва около 20 дни по-рано Около 20 дни по-рано започва розобера в Карловско. Причината …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *