Извънредни новини

В Карлово днес бе кулминацията на проявите по повод 151 години от гибелта на Апостола

С възпоменателна заря пред паметника на Левски бяха почетени героичния подвиг и саможертва на националния герой

Участие в церемонията взе председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска бригада. С падане на колене и едноминутно мълчание бе отдадена почит към най-великия българин. В своето слово Желязков каза, че  идеалите и заветите на Левски го превърнаха не просто в икона на Българското национално освободително движение, но неговата смърт буди не само тъга и печал, но и възхищение у всички поколения:

Росен Желязков: ” Неговите  принципи и идеали много повече подхождат за разбиране, за демокрация, Република, за равенство пред Закона, от тези за 19-ти век.Тогава империите изповядват идеали, които достигат до ужасите на Първата световна война. Идеалите на Левски отиват отвъд. Надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес когато диспотични тоталитарни системи, самозабравени деспоти и аристократи, решават да заглушат гласа на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството прави светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството, братството и хуманизма…”

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов отбеляза, че Апостолът е успял да организира над 250 комитета, увиснал на бесилото едва на 33 години, а превърнал се в личност и кумир за цял народ.

“Защо той успя да направи това, което никой преди него не успя, а и след него. Той не изключваше помощ от чуждите нации, но революцията трябва да се прави в България, за да бъдем уважавани. Беше държавник и предначерта страната такава, каквато искаше да я види – Свята и чиста република….”, посочи Кабаиванов.

Проявите посветени на 151 години от гибелта на Левски в родния му град продължават и утре с възпоменателен митинг-поклонение пред паметника му и шествие до неговата родна къща.

Не пропускай

БФС организира ученически футболен турнир в Карлово

Отборът на СУ “Васил Левски”  спечели първо място Българският футболен съюз, Българската Асоциация по мини …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *