Извънредни новини

/ВИДЕО/ Община Карлово е на първо място по събрани рециклируеми отпадъци в страната

В еко инициативата участват 14 Общини

Партньор на Община Карлово  е организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки ЕКОПАК.

В рециклиадата участват всички детски градини и училища. Децата и учениците събират пластмасови шишета и кенчета:

Илияна Захарлиева – ученик в СУ “Васил Левски” Карлово : ” Инициативата е много полезна за околната среда и за нашия живот.  Много хора се включват. Хора носят шишета от домовете си, слагат ги в шишеяда и много доброволци”.

Учениците от училище “Кирил и Методий” до момента са предали най-голямо количество отпадъци – над 400 кг:

Йонка Радулова – директор на ОУ “Кирил и Методий” Карлово:  -“Учениците в определен ден донесоха всички, в къщи ги събираха,  бяха смачкани, така че да не заемат много място, благодарение на родители, класните ръководители тази рециклиада е факт. Това е начина всичко започва от нас самите, от вкъщи, от училище за изграждане на екологични навици, опазването на природата е закон.”

А крайната цел е до 2025-та година количеството на заделените отпадъци за рециклиране Общината да достигне до 55 % от общото тегло на всички отпадъци, които се събират:

Милена Ковачева – началник отдел „Екология, управление на отпадъци и природни ресурси” в Община Карлово:  “Съгласно Закона за отпадъците процента на събрания рециклируем отпадък в годините се увеличава и до 2035 година само 10% от събрания отпадък трябва да постъпва на депо.  Първо събирайки тези отпадъци ще защитим целите и ще намалее такса смет на всеки гражданин”.Освен съдове за разделно събиране на отпадъците в града вече има разположени шишеяд. От началото на годината досега в него са събрани над половин тон пластмасови шишета:

Илияна Захарлиева – ученик в СУ “Васил Левски” Карлово: “Всяка седмица минаваме и събираме шишетата, като горе долу четири чувала се събират от шишеяда.  В края на всеки месец ги предаваме на ЕКОПАК, където те рециклират шишетата”.

Рециклиадата се провежда под мотото “Спаси човешки живот”. Общината събрала най-много отпадъци за рециклиране до края на годината ще получи награда – автоматичен дефибрилатор, който спасява човешки живот при внезапно спиране на сърцето. Той ще бъде разположен на достъпно място, за да се ползва от хората.

Не пропускай

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш, като класът …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *