Извънредни новини

/ВИДЕО/ Безплатните прегледи в Община Карлово ще продължат

Разширяват екипа с очен лекар и стоматолог

Близо 350 профилактични прегледа са провели директорът на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Обрейко Обрейков и главната сестра на болницата Стефка Лулчева. 

Прегледите са осъществени в повечето населени места на Община Карлово, а инициативата за провеждането им е лично на кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов. Това обявиха кметът и директорът на болницата на специална пресконференция. 

Пациентите са били на възраст между 30 и 90 години, като най-често хората изобщо не са подозирали, че страдат от различни заболявания. Най-разпространени се оказват сърдечно-съдовите, като артериална хипертония, следвани от проявления на захарен диабет. Пациентите са насочени към подходящо лечение. 

В плановете на Общината и ръководството на болницата са през следващата година да се проведе нова кампания за профилактични прегледи и тя да бъде разширена с консултации с очни лекари и стоматолози.

Д-р Кабаиванов ще потърси възможности да се финансират зъбни протези и очила за социално слаби граждани.

 “МБАЛ „Д-р Киро Попов“ е в добро финансово състояние, каза д-р Обрейков. Заплатите в болницата са над средните за медицинския персонал в страната, те са над договорените в колективния трудов договор”, каза  директорът на здравното заведение. 

Благодарение помощта на Общината и лично да д-р Кабаиванов е възстановено хирургическото отделение, осигурена е една хирургическа маса, очаква се още една. Перспективите пред болницата са добри, в плановете на д-р Обрейков е да се увеличи капацитетът от 120 на 130 легла, тъй като МБАЛ обслужва и жители на съседни Общини – Хисаря, Сопот, Павел баня и др.

   Д-р Кабаиванов посочи, че в момента тече ремонт на канализацията на болницата, след приключването на който във всяка стая ще бъде изграден собствен санитарен възел.

” Общината е осигурила и терен от 500 кв. метра, на който ще бъде построен Спешен център. Средствата за Центъра са осигурени по европейска програма, очаква се строежът да започне всеки момент. В плановете на Общината са и да бъде санирана сградата на болницата, извършено е енергийно обследване и се очаква да бъде отворена съответната европейска програма, за да се кандидатства за финансиране”, каза Кабаиванов.

 Предстои определяне на общински терен, на който да бъде изградена жилищна сграда. Апартаментите в нея ще бъдат предоставени на болницата и ще се използват като стимул за привличане на нови медицински специалисти.

Не пропускай

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш, като класът …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *