Извънредни новини

Санирането на блоковете в Сопот скара предишната и сегашната местна власт. Хората възмутени

Ще връщат ли хората дадените им от Общината средства за изготвяне на  техническите паспорти остава под въпрос?

Докладната записка на предишния кмет и настоящ общински съветник Деян Дойнов не бе допусната за разглеждане от председателя на Общинския съвет Нели Пенева по време на заседание на постоянните комисии тази вечер с мотива, че не е окомплектована и не съдържа финансова част. Дойнов предложи само да бъде удължен срока от 12 на 24 месеца за възстановяване на  средствата, които Общината беше осигурила в предния мандат като заем на Сдруженията на собствениците за изготвяне на техническите паспорти на сградите за саниране. Според Дойнов този срок щеше да даде възможност на хората да преценят дали да се възползват от Етап 2 на процедурата или от средносрочната програма, която парламентът трябва да задължи Министерството на регионалното развитие, която евентуално ще възстанови направените разходи.

Това, че Пенева не даде думата на Дойнов ядоса много присъстващите граждани. Те поискаха отговор от кмета Станислав Стоенчев. Той посочи, че в докладната е необходимо да има финансова част, която след като бъде посочена от Дойнов, може да бъде разгледана.

За KarlovoPress Дойнов за пореден път обясни, че докладната не изисква да бъдат посочени средства и сегашната власт умишлено не е внесла докладната по-рано, за да бъде пропуснат срока, от който може да се възползват хората.

Те подчертаха, че ще настояват за среща с кмета Станислав Стоенчев и изразиха възмущението си относно поведението на председателя на местния парламент.

Стоенчев посочи, че е имал среща със Сдруженията, които са в резервния списък, но никой не е имал желание да се възползва от възможността за кандидатстване за финансиране от Етап 2, а именно до 80 % безвъзмездна помощ и всяко сдружение  да осигури собствен ресурс от 20 % за саниране на сградите.

Така или иначе въпроса: Ще връщат ли хората дадените им от Общината средства за изготвяне на  техническите паспорти остава под въпрос? Одобрените сгради на първи етап са 8, а останалите 24 са в резервния списък. Ако местната власт не намери решение хората ще трябва да връщат средно по 500 лева на домакинство.

Не пропускай

БФС организира ученически футболен турнир в Карлово

Отборът на СУ “Васил Левски”  спечели първо място Българският футболен съюз, Българската Асоциация по мини …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *