Извънредни новини

СУ „Христо Проданов“  отбелязва 40-тата годишнина от подвига на своя патрон с много прояви

Дни преди отбелязване на годишнината от делото на Христо Проданов, първия българин изкачил Еверест, изграждането на новата стена за катерене в СУ „Христо проднаво“ е вече на финален етап. Тя е с приблизителна височина 7 метра  и дължина 10 метра. Откриването на съоръжението  ще се състои на официална церемония на 18-ти април.

Средствата бяха осигурени след силна обществена подкрепа получена благодарение на настоятелството към училището, което организира няколко благотворителни кампании. Общите усилия на настоятелството и ръководството на училището доведоха до отпускане  на средства и от Министерството на младежта и спорта.

„Тази година е специална защото, отбелязваме 40 години от подвига на нашия патрон. Затова имаме календар от събития през целия месец април. Постарахме се да са различни и интересни. Разбира се кулминацията ще е след няколко дни, когато официално открием стената, а по-късно същият ден ще има и концерт”, кази директорът на училището Лука Мачев.

В събота училището организира по нестандартен начин ден на отворените врати, като го замени с „Работилници и игри за деца и родители“ за всички желаещи. Своеобразният хепънинг се радва на голям интерес сред малки и големи. По-рано актрисата Гергана Стоянова, чиито глас всички в България разпознават, проведе мотивационен семинар с ученици под заглавието „Аз уча, вярвам, мога, знам“. Целта беше да се помогне на младежите да се ориентират по-добре при планиране на бъдещото им развитие. 

В следващите седмици ще има множество спортни състезания и културни събития. В понеделник ще бъде открита изложбата „Светоусещане: Изкуството – моето огледало“, а на  16 април писателят Димитър Димитров ще представи биографичната си книга  „По пътя към върха – Историята на Христо Проданов“. Литературната вечер ще продължи с литературно четене, на което възпитаниците на учебното заведение ще представят авторски текстове.

Христо Проданов е 13-ят човек в света, успял да покори връх Еверест. При това без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Той е 1-ят, изкачил Еверест през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и 4-ят човек, направил това сам. Той загива при спускането от върха на 21 април.

Не пропускай

БФС организира ученически футболен турнир в Карлово

Отборът на СУ “Васил Левски”  спечели първо място Българският футболен съюз, Българската Асоциация по мини …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *