Извънредни новини

 Кметът на Карлово участва в годишната среща на Мрежата на балканските градове В40

Срещата се провежда в Албания

 

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов е сред делегатите от Националното сдружение на общините в Република България, които участват в Среща на върха на кметовете от Мрежата на балканските градове В40. 

Тазгодишният, трети по ред форум, се провежда от 29 до 31 януари в албанската столица Тирана – по покана от кмета на града-домакин Ерион Велиай. 

„Във фокуса на обсъжданията са европейската и глобалната перспективи за региона. Дискутираме бъдещето на Югоизточна Европа през опита и знанието, натрупани в процеса на управление на градовете и партньорските мрежи. Развитието на устойчиви политики в градовете и подобряването на реакцията при кризи е друг важен акцент в програмата. Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близо до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са глобални проблеми като измененията на климата и дигиталната трансформация.“, поясни кметът на Карлово, който е и член на Управителния съвет на НСОРБ. 

Д-р Кабаиванов представи доклад на тема „Изграждане на градска устойчивост и отговор при кризи“, като сподели предприетите действия и изводите на Община Карлово след Бедствието на 2-ри септември 2022 година.

Във форума като говорители участват президентът на Албания Байрам Бегай, министрите на европейските въпроси и на външните работи, на регионалната власт и на туризма и околната среда на Албания, бивши и настоящи кметове и заместник-кметове на градове от Балканите и Европа, генералният секретар на организацията „Евроситис“ Андре Собчак, Джеймс Андерсън – ръководител на иновационната програма на фондация „Блумбърг“.

От българска страна в годишната среща вземат участие още председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов – кмет на Велико Търново; заместник-председателите на УС Донка Михайлова – кмет на Троян, и Иво Димов – кмет на Димитровград; кметът на Столична община Васил Терзиев; членът на УС на НСОРБ Георги Димитров – кмет на Карнобат, кметът на Сливен Стефан Радев и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Мрежата на балканските градове В40, създадената през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу, обединява градове от 11 държави. Към днешна дата 14 български общини, включително и Карлово, членуват в Б40.

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *