Извънредни новини

Деца от ДГ “Мечо Пух” Хисаря възпроизведоха по уникален начин български ритуал

Инициативате бе посветена на Деня на християнското семейство

В Деня на християнското семейство, 6 -годишни деца от ДГ “Мечо Пух” в Хисаря възпроизведоха по уникален начин един български ритуал – традиционна българска сватба. Всички деца бяха облечени в специално изработени автентични носии, с които някога децата са били обличани на празници.

Възпроизвеждането на българските ритуали и традиции заема специално място в образователната програма на детската градина. Двама от преподавателите от години се занимават и с колекциониране и реставриране на народни носии

Мария Златинова – преподавател в ДГ “Мечо Пух” Хисаря: “Много важно е да видят как нашите баби и дядовци страшно много са уважавали възрастните хора, уважавали са традициите, всяко едно нещо се е правило със замисъл, правило се е специално знаме, което се нарича пряпорец. Сватбата е била изключително важна за развитието на човека, от сватбата нататък е примал едно ново начало, всичко, което се прави на сватбата е да разграничи живота на булката и ергенина  в бъдеще,  в който те встъпват, за да създадат поколения за българския народ…”

Децата показаха двата най-важни обреда в българската традиционна сватба – бръснене на младоженец и забулване на булката, които се изпълняват преди венчавката:

Борис Бегов: “Бръсненето се прави от девера и от приятелите на момчето.Извършва се вън на двора под плодно дърво”.

Яница Пийчинова: “Забулването е другия ритуал, който показваме. То е ставало с плътно червено платно, през което нищо не се вижда.Затова булката е водена.Закрива се лицето на невестата за чуждите погледи.”

Борил Кръстев – “Освен булото на главата на булката се слага и зелен венец, това се прави, за да я предпазва от лоши очи”.

В Деня на Християнското семейство на трапезата се слага постна храна и питка. Според народните поверия, на този ден българите гадаят какво ще е времето през следващата година:

Ника Павлова: ” Старите хора казват, ако на този ден времето е топло зимата ще бъде люта и студена, а пък лятото  – сухо, ако на този ден времето е облачно, зимата ще бъде мека. Трапезата остава  неразтребена, за да дойде Богородица и да я благослови”.

Ели Николова – директор на ДГ “Мечо Пух” Хисаря: “Ненапразно ви показахме сватбеният ритуал, защото от дома, от семейството, от там започва пътят на ценностите.”

А посланието на децата е, че семейството пази тези ценности и съхранява нашата народност и духовност през годините. Затова и празникът е повод да съберем най-близките си. 

Не пропускай

Ученици от ОУ “Райно Попович” се запознаха с работата на общинската администрация

Посещението на децата бе по Проектна дейност „Градски изследователи“ Учениците от 2б клас в карловското …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *