Извънредни новини

/ВИДЕО/За първи път в населените места на Община Карлово се провеждат безплатни профилактични прегледи за възрастните хора

Целта е да бъде повишена медицинската грижа в най-отдалечените села от общинския център.

От години градове и села в карловско нямат общопрактикуващи лекари и аптека:

Тодор Гешев – жител на Калофер – “За да ида на преглед до Карлово трябва да имаш личен превоз, иначе стоиш там 2-3 часа и се чудиш с какво са се прибереш, има един автобус,превози няма. Личният лекар тук ли идва на място?-тук, Колко често го посещавате? – за три месеца ни изписва лекарства.Какви лекарства пиете? – за кръвно…”

Д-р Обрейко Обрейков – управител на МБАЛ “Д-р Киро Попов” Карлово – 

“В Клисура нямат лекар наличен в самия град. В Карлово и около Карлово хората лесно може да дойдат до болницата и да ползват здравни услуги, докато в отдалечените райони е трудно трябва транспорт, да ангажират близки….”

Затова управителят на карловската болница и главната медицинска сестра правят безплатни профилактични прегледи. До средата на септември по график във всички населени места те ще мерят кръвно налягане и кръвна захар, ще правят кардиограми и неврологични прегледи:

Димка Радойнова- жител на Калофер: “Много хора боледуват, особено в Калофер, това е масово заболяване на костите. Изобщо не ни поема Здравната каса. При една операция едното коляно е 5000 лв, а и другото 5000 лева, 10 0 00 лева, ние на тази възраст с тези малки пенсии не може да ги отделим…”

Възрастните хора най-често страдат от сърдечно съдови заболявания и диабет:

Д-р Обрейко Обрейков: “Открихме завишени количества на кръвната захар на няколко човека, които неглижират собственото си здраве, но това е нормално при положение, че при тях липсва лекар. Необходимо е хората да си посещават личните лекари не само, за да си вземат рецептите, а за да има преглед, защото се откриват доста заболявания…”

Общинската болница обмисля безплатните прегледи да продължат и в бъдеще като към екипа се присъедини и педиатър, тъй като в много от населените места децата не получават здравни грижи. 

Не пропускай

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш

В Карлово ученик от 10 клас в училище “Васил Левски” е с коклюш, като класът …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *