Извънредни новини

Хората в Богдан недоволстват срещу безконтролни животни, които унищожават земеделската им продукция

Агенцията по безопасност на храните не дава отговор вече 3 дни

Напрежение в карловското село Богдан, което пострада при наводненията миналата година. Този път хората излязоха на протест срещу набезите в дворовете и лозята им от животни, които неконтролирано пашуват в частните имоти и нанасят огромни щети по земеделската продукция. Стопани на животните са двама братя в селото.

За повечето от потърпевшите, това което отглеждат в дворовете и на лозето е начин на прехрана и препитание. Пораженията от животните започнали преди 3 години:

Ранчо Гунев – “Съсипват гроздовата реколта, това е от 3-4 години и тази година беше най-безотговорно. Говорим за крави и телета, които са достатъчно големи животни, но и трошат коловете, огражденията…”

Величка Трифонова : “То няма изобщо пастир с тях, в улицата са влезли 5-6 животни навсякъде на свобода”.

Георги Сачев: “Зелки, пипер, това онова всичко се унищожава….”

Кметът на Богдан каза, че има подадени десетки жалби от хората в селото. Той призова ресорните институции за решение на проблема:

Христо Иванов – кмет на Богдан:  “През цялата нощ животните са на територията на селото, призовавам държавата в лицето на БАБХ да вземе по-сериозно отношение и да бъде направена проверка на животновъдните обекти на тези лица”.

Община Карлово е издала няколко акта съгласно приетата Наредба от Общинския съвет. Отправила е писмо  до БАБХ с искане да се съобразяват с Наредбата, когато се регистрират животни в границите на регулация:

Милена Ковачева – началник отдел  „Екология, управление на отпадъци и природни ресурси” Община Карлово:   ” Наредбата се отнася за границите на регулация. Там са упоменати колко точно бройки имат право да отглеждат гражданите. Отговорено ни беше, че съгласно изискванията на закона и подзаконовите актове на Закона за ветеринарномедицинската дейност не се съобразяват с местната наредба”.

За това хората и местната власт поискаха да започне процедура за промяна в законодателството. Подобни проблеми  вече има има не само в Богдан, но и в много други населени места на Общината:

Милена Ковачева:   “Те и да си изведат тъй или иначе минават през селото, не бива да се регистрират в границите на селото”.

Агенцията по безопасност на храните вече четвърти ден не дава отговор законни ли са животновъдните обекти, глобявани ли са собствениците за нарушения, колко регистрирани животни отглеждат.

Не пропускай

Бюджетната комисия прие забраната за реклама на хазарт в медиите

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие на второ четене промените в Закона …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *