Извънредни новини

Тихомир Иванчев от Баня е сред заподозрените за шпионаж в полза на Русия

Той е на 38 години

Великобритания съобщи, че има още един българин, който е обвинен в шпионаж в полза на Русия.  Новият заподозрян е Тихомир Иванчев на 38 години от карловския град Баня. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения в „заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация“, които биха могли да бъдат полезни за цели, вредни за сигурността и интересите на държавата, съобщи Прокуратурата.

Той ще се изправи в Уестминстърския магистратски съд в Лондон.

Британската кралска прокуратура повдигна обвинения срещу още петима български граждани за принадлежност към предполагаема руска шпионска мрежа в периода от август 2020 г. до февруари 2023 г. Това са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова.

Тези българи са живели в Лондон и Норфолк и бяха арестувани през февруари 2023 г. от контратерористичното звено на лондонската полиция.

Те трябва да бъдат изправени пред съда в Лондон през октомври, съобщи Би Ти Ви.

KarlovoPress се свърза с кмета на Баня Стамен Гешев, който потвърди, че  Тихомир Иванчев е от Баня, но от години не го е виждал. В курортния град живее само майка му. Има и брат.

Не пропускай

Важно: От понеделник затварят за движение пътя Дъбене-Войнягово

Ще се извършва ремонт на моста, който бе отнесен при големите наводнения Общинският път между …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *