Извънредни новини

След катастрофа със смърт край Калофер: Затвор за бащата, дал джип на непълнолетния си син

Ст. Г., предоставил джипа на непълнолетния си син, предизвикал катастрофа със смърт, влиза в затвора. Апелативен съд – Пловдив отмени условната присъда от 2 години лишаване от свобода и увеличи наказанието му на 3 години и 4 месец. То ще бъде изтърпяно ефективно при първоначален „общ“ режим.

Потвърдено е и наказанието на сина му М. Г. от 2 години лишаване от свобода условно, като съдът намали изпитателния срок от 4 на 3 години и постанови през този период мярката периодични срещи с пробационен служител. Намаляването на изпитателния срок се наложи, тъй като максималният предвиден в закона изпитателен срок за наказанието на непълнолетно лице е три години. 

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалби на двамата подсъдими и по жалба на родителите на загиналата срещу наказанията, определени от Окръжен съд – Пловдив.

Припомняме, че инцидентът е станал на 12- ти август 2021 година, като бащата е предоставил автомобила си на неправоспособния си син. Според обвинителния акт срещу подсъдимия М. Г.- към онзи момент непълнолетен и неправоспособен водач, е повдигнато обвинение за това, че на посочената дата по пътя между Калофер и Калоферски мъжки манастир при управление на джип,  който е собственост на баща му Ст. Г.  е нарушил правилата за движение. Като водач , младежът не се е съобразил и не  е намалил скоростта на движение, докато влиза в завой и по непредпазливост е причинил смъртта приятелката му, която е била в автомобила- М. К. Срещу бащата също е повдигнато обвинение.

Със слаб смекчаващ капацитет са отчетени усилията на Ст. да окаже медицинска помощ на пострадалата, защото са положени, когато тя вече е починала. Най-сериозното смекчаващо и за двамата обстоятелство е съпричиняването на резултата от страна на починалата, която е нарушила задължението си за поставяне на обезопасителен колан, а и е приела риска да се качи в шофиран от непълнолетен и неправоспособен водач автомобил. 

Пловдивският окръжен съд е отчел несъществуващо отегчаващо обстоятелство, изразяващо се в броя на допуснатите от М. нарушения на специалния закон, при положение че е извършил само едно нарушение. Същевременно като отегчаващо обстоятелство трябва да се съобрази свръхизпълнението на наличното нарушение– джипът е бил управляван със скорост, надвишаваща с 20 км./ч. скоростта, с която завоят би могъл да бъде преодолян. Като обстоятелство с много голяма отегчаваща способност коректно са отчетени предходните допуснати от Ст. нарушения на правила на движение по пътищата, санкционирани с наказателни постановления и ел.фишове. 

Апелативният съд прие, че окръжният съд не е бил прав да приеме, че наказанието на М. следва да се утежни, а на Ст. – да се смекчи, защото първият непосредствено бил причинил съставомерния резултат, а вторият – само бил допринесъл, т.е. действал опосредено. Всъщност подобно смекчаващо наказането на подсъдимия Ст. обстоятелство не е налице – вярно е, че не той е бил водачът, обърнал джипа в дерето, обаче е подходил крайно безотговорно, дори дръзко, като е предоставил управлението на тежко, широко и високо превозно средство, по тесен, стръмен и криволичещ терен, на неправоспособно лице, ясно съзнавайки риска за живота и здравето и на пътуващите в колата вследствие на неправилно маневриране. При това поелият управлението на джипа е бил синът му, комуто е дал крайно негативен родителски пример за безцеремонно поведение зад волана, а пътникът – дете, за безопасността на което е поел отговорност пред родителите му. Ст.  е проявил явна самонадеяност, а също безотговорност. Шофьорът М. също е действал при по-укоримия вид на непредпазливостта. Проявената от него самонадеяност зад волана на джипа се отчита като отегчаващо обстоятелство.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Източник: Plovdivnow.bg

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *