Извънредни новини

Преподаватели в ОУ “Христо Ботев” Паничери се оплакаха за психически тормоз от директора

РУО-Пловдив потвърди за редица нарушения на директора

Родители и преподаватели със сигнал до БНТ, че временно изпълняващия длъжността директор на основното училище “Христо Ботев” в хисарското село Паничери извършва системен психически тормоз върху преподаватели и нарушава организацията на дейността в училището и нормативните наредби. Регионалното управление по образованието в Пловдив потвърди за констатирани нарушения от директора.

Детелина Милтекова изпълнява длъжността директор от ноември 2022-ра година със заповед на началника на Регионалното управление. От тогава в учебното заведение има голямо текучество на преподавателите. Някои от тях са напуснали заради лошото отношение на директора, други са били освободени от нея, а към момента двама са с предупреждение за дисциплинарно уволнение:

Христо Шивачев:  преподавател по физическо възпитание и спорт в ОУ “Христо Ботев” с. Паничери – ” Върху учителите тормоз ежедневно, абсолютно всички нови учители получават инструктаж на четири очи да не общуват със старите колеги, забрана да почиват заедно, да ги качват в колите, ако на някой нещо им се налож. 

Нено Тойков – напуснал преподавател по математика – “Без да направи човек нещо кой знае какво си отива на другия ден…”

Учителите казаха, че директора извършва и системни нарушения на нормативните наредби:

Христо Шивачев  – “Директорката си позволява да изтрива над 200 отсъствия на ученици, позволила си е да фалшифицира подписи на наши служители…”

Заради голямото текучество на учителите и поведението на директора, родителите са преместили  децата си в съседни училища:

Златка Китенова – родител – “Стояха на студено, сменяха често учители и децата не искаха да идват на училище.”

Директорът на училището отрече децата да нямат отопление в класните стаи. Тя обясни, че родителите са преместили децата си, защото не я харесват:

Детелина Милтекова – временно изпълняващ директор на ОУ “ХРисто Ботев” – “Тази майка отвън имаше проблем с медиатора, дойде и вика ще ви бия и аз се уплаших извиках полиция и тя се настрои срещу мен …”

По отношение на текучеството на преподаватели в училището,  директорът каза че няма проблеми:

Детелина Милтекова -” Кадрово сме обезпечени.Има двама преподаватели с предупреждение за уволнение?-това са двамата колеги, които с подписка искаха да ме махнат .. И вие решихте дисциплинарно да им връчите уволненя?- не , не затова…когато той трябва да дежури пуши цигара, аз несъм тръганала да ги махам, просто малко да се кротнат, те просто прекалиха….”

От регионалното управление по образованието посочиха, че след получените сигнали от преподавателите  са извършили две проверки, след които са били констатирани редица нарушения от директора и тя е била наказана с предупреждение за уволнение:

Антоанета Пакова – началник отдел РУО Пловдив: “Имаше открити нарушения свързани с обява на работно място без същото да е свободно, имаше констатирани нарушения при изготвяне на щатни разписания, не осъществен контрол върху работа на комисии за подбор на учителите”.

Регионалното управление потвърди, че има голямо текучество на персонала в училище, имало и финансови нарушения. В училището се обучават 34 деца. Община Хисаря също започна вътрешен одит. Регионалният инспекторат по образованието вече обяви конкурс за директор на училището.

Не пропускай

Хисаря чества 148 години от Априлското въстание

На 1-ви май от 19.00 часа пред паметник “Априлци” в квартал Веригово Хисаря  ще отбележи …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *