Извънредни новини

Община Сопот има одобрени проекти за 9 млн.лева

Това съобщи кметът на Сопот Станислав Стоенчев

Община Сопот има одобрени 3 проекта   за капиталови разходи на стойност 9 млн. лв. Те са за преустройство на централен площад в града, изграждане на нов преливник на Главен колектор от канализационната мрежа на града и ремонт на сградата на сектор Местни данъци и такси. Това съобщи на пресконференция кметът на Общината Станислав Стоенчев.

Той коментира и друга тема  относно данъците, които в предния мандат са били многократно завишени, и в предизборната кампания е обещал да бъдат намалени.

“Липсва технологично време.   Необходим е един месец за обществено обсъждане. На национално ниво ще бъдат актуализирани данъчните оценки, което ще доведе до ново вдигане на данъците. Аз се ангажирам следващата година да  внеса докладна в Общинския съвет за намаляване на ставката, за да се компенсира по-високата данъчна основа и това ще доведе до нормализиране на местните данъци”, посочи Стоенчев.

Той каза още, че  Община Сопот и СКФ имат спечелен проект от МРРБ за ремонт на улица „Христо Ботев“, но средствата,  които  били преведени по сметката на Общината, липсват. 

“Става въпрос за 961 хил. лв. Същевременно СКФ печели друг проект към Министерството на иновациите и растежа за ремонт на същата улица на стойност 1,5 млн. лв. Не може да стартира ремонтът, защото има двойно финансиране. В този случай Община Сопот трябва да върне 961 хил. лв. на МРРБ, за да предотврати двойното финансиране и да стартира проектът на СКФ”, обясни кметът на Сопот.

Той подчерта, че липсват и средства в размер на 800 000 лева, безлихвен заем, който Общината е разсрочвала и сега се задължава да върне  на два транша през октомври и декември 2023 г.

Сопот е една от четирите Общини в България, които нямат гласуван бюджет. Поради тази причина през 2023 г. новото ръководство използва проекта за бюджет, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв.

Стоенчев каза, че бившия зам.- кмет е получавал заплата от 5 200 лева, което е нарушение на финансовата дисциплина, а  много от служителите на Общината са взимали над допустимото по закон, за което ще бъдат сезирани компетентните органи.

Кметът уточни, че към днешна дата средната брутна работна заплата в общинска администрация е 2 600 лева.

Станислав Стоенчев обобщи, че задълженията на Община са около 9 милиона лева, в това число дефицита в бюджета 3.1 млн. лв., дължимото към МРРБ 961 хил. лв., заема към финансово министерство от 800 хил. лв., задължения за заплати на общински съветници около 550 хил. лв., 300 хиляди за ремонта на центъра и стари кредити около 3.5 млн. лв.

Не пропускай

Кметът на Карлово ще настоява пред служебния премиер за осигуряване на средствата за наводнените села

Премиерът Димитър Главчев ще бъде в Клисура тази вечер Министър-председателят на Димитър Главчев ще бъде …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *