Извънредни новини

Община Карлово установи много нередности в дейността на читалищата 

Започват проверки за реалната дейност на читалищата в цялата Община

Общината започва проверки в 25-те читалища в Карлово и населените места.
Това обяви заместник-кметът Данка Люртова по време на годишното заседание на Комисията за разпределяне на субсидията от Министерството на културата. Съвместно със зам.-кмета Антон Минев са били установени много нередности, като отдаване под наем на помещения в читалищните сгради без представени договори в отдел „Общинска собственост“, а някои от сключените договори не отговаряли  на Закона за общинска собственост. 

“Даваме срок до края на март всички да представят договорите си за наеми. Време е председателите и секретарите на читалищата да разберат, че сградите не са тяхна или на кметовете собственост, а на Общината. Друго нарушение е, че на места се извършват ремонти без предварително решение на Общинския съвет”, посочиха зам.-кметовете.

 Те подчертаха още, много слабо е кандидатстването по проекти и от страна на читалищата, и  от страна на библиотеките. 

“Ще бъдем безкомпромисни към всички нарушения, които констатираме при проверките. Ще присъстваме  на всички заседания на Комисията, включваща по един законен представител на всяко читалище и един служител от общинската администрация.

Читалищните ръководства трябва да подават данъчни декларации за приходите от наем и съответно – да плащат дължимия налог. Извършването на частичен или основен ремонт в сградите задължително трябва да се съгласува предварително с техния собственик – Община Карлово. Незаконно е да бъдат връщани заявления за членство в читалищата отстрана на техните ръководства”, заявиха Данка Люртова и Антон Минев.  

Общината ще продължава да стимулира участието на самодейните колективи във всички празници. Да бъде запазено досегашното разпределение на 52-те субсидирани щатни бройки до оповестяване на резултатите от проверките, а бъдещите отчети да станат публични, бе решено на заседанието.

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *