Извънредни новини

Кукерски групи от Община Карлово спечелиха престижни отличия от фестивала „Сурва“ 2024

Със златен медал бе отличена кукерската група от Дъбене

За поредна година кукерски групи от община Карлово получиха престижни отличия на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024  в Перник. 

Кукерският колектив при НЧ „Христо Ботев – 1898 г.“ с. Дъбене спечели медал за цялостен принос в изданията на Международния фестивал на маскарадните игри – ХХХ МФМИ „Сурва“. Във формацията участваха 40 души – жени, представящи автентичен фолклор и кукери, които местните наричат Старци. Формацията е истински образец на автентичното и самобитното в обичая: и като костюми, и като разиграване. Кукерската група от  Дъбене е създадена през 1956 г., а от 1974 г. участва редовно в Международния фестивал ”Сурва”. Носител е на златен, сребърен и бронзов медали. През 2013 г. получава Сребърна маска, а през 2015 г. най–голямата награда на „Сурва” – Златната маска. През следващата – 2016 г. ръководителят на кукерския колектив и председател на читалището Стайко Гамбезов е поканен и участва в журито на фестивала.

Самодейците при НЧ “Н. Й. Вапцаров – 1906 г.“ Васил Левски спечелиха сребърен медал в раздел Обучение в традицията – „Кукери“. За поредна година те се представиха достойно и Групата за народни обичаи пресъздаде обичая “Оран и жътва“. Със своята автентичност и колоритност, самодейците спечелиха сърцата на публиката в ХХХ Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.

           Детско-юношеска кукерска група приНЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1914г.” Баня получи бронзов медал на „Сурва” 2024 г.  Участниците в групата са на възраст от 5 до 20 години и тази награда им донесе незабравима емоция. След като бе възстановена през 2009 година, групата е носител на престижни награди и отличия от различни национални и фолклорни фестивали и конкурси. От най-престижния и пищен фестивал „Сурва” Перник, момчетата и момичетата са отличени с една от големите награди „Бронзова маска”. В колекцията си от награди  в Международните маскарадни игри „Сурва”  те притежават два златни, един сребърен и 2 бронзови медала. Групата е със звание Представителен ансамбъл от ІІІ Преглед на Международеня съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – България“ /ЦИОФФ/ – официален партньор на ЮНЕСКО.

Не пропускай

Младите хора в Карлово искат повече алеи за велосипеди и възможности за развитие на спорта

Това показа анкета на KarlovoPress Младите хора искат повече алеи за велосипеди в града, повече …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *