Извънредни новини

Как жителите на едно от най-пострадалите от водното бедствие карловски села – Богдан посрещнаха втората Коледа

За Христо и дъщеря му тази Коледа е първата, която посрещат след водния ад

Как жителите на едно от най-пострадалите от водното бедствие карловски села – Богдан посрещнаха втората Коледа и защо все още има хора, които живеят във фургони?

Година и три месеца след водния ад Христо Цветков и дъщеря му не могат да се отърсят от ужаса на прииждащите вълни, които почти разрушават дома им, а Христо, който е бил сам по това време  успява да се спаси:

Христо Цветков: “Почти година и три месеца минаха, но ние ги  отдадохме на възстановяване”.

Тази Коледа е първата за Христо и дъщеря му, която ще посрещат след водното бедствие. Едно от първите неща, които са възстановили през лятото са две стаи, за да има къде да живеят и оранжерията, за да имат прехрана:

Христо Цветков: “Трябваше най-напред да си възстановя старата оранжерия, защото ако има оранжерия човек може по-рано да възпроизведе продукция и затова благодарение на това имаше цяло лято и за нас и за децата…”

С помощта на средства от дарителите и близки са ремонтирани 2 стаи на първия етаж, които изцяло са били под вода и сега живеят в тях:

Милена Потокова: “Тука беше съсипано доста, но се пооправи. Имаме надежда, работим, действаме, правим само да няма повече такива ситуации, бедствия…”

Все още средствата не достигат, за да се извърши ремонт на другата част на къщата, която изобщо не е годна за живеене:

Милена Потокова: “Там иска тотален ремонт, не е пипано нищо, само е изчистено и се ползва за складово помещение”.

В селото все още има хора, които живеят във фургони, защото стихията е  отнесла изцяло къщите ми, а те нямат възможност да ги възстановят наново. Започнал е и ремонт на инфраструктурата. Изгражда се коритото на реката, мостови съоръжения. Ремонтират се и някои улици:

Милена Потопова: “Все още е развалина почти, да се оправят и пътища, горе долу и самото село да придобие по-цивилизован вид”.

Христо и Милена изразиха надежда, че  3-та Коледа ще я посрещнат с изцяло възстановена къща, а селото ще бъде изцяло с нов облик.

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *