Извънредни новини

Земеделци блокират кръговото на Труд, трактори тръгват и към Пловдив

Вижте къде още ще има протести в Пловдивско

Земеделците започват ефективни протести след като не приеха предложенията на правителството. Тази сутрин зърнопроизводители с тежка техника блокират кръговото кръстовище на село Труд.

Планува се между 10 и 12 часа земеделци  да тръгват към Пловдив. В рамките на два часа трактори и комбайни ще се придвижват до бул. „България“ в Пловдив и обратно до с. Труд.  Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят и преминават в безсрочни протестни действия с колегите си от цялата страна.

“Ще блокираме”, отсече Людмил Работов, председател на пловдивската структура на зърнопроизводителите пред БТВ. Той обясни, че са прибегнали да тази мярка след дълги и безплодни преговори с правителството. “Управляващите не разбират нашите проблеми и всичко, което се случва в земеделието”, каза Работов.

Друг производител, Борис Христов, разказа, че преди време е гледал животни, но е фалирал и сега се е насочил към зърнопроизводство. “Пълни глупости говорят управляващите, че

щели да подкрепят само губещите стопани. Всички сме губещи. Не може от цяла Европа да ни заливат с евтин внос, а ние да сме на печалба. Моята загуба е 80 лева на декар. Аз съм тотално фалирал. Миналата година беше от най–кошмарните. Цените на торовете и препаратите стигнаха 300 процента увеличение. Всички сме взели пари назаем, кредити, за да вържем двата края”, обясни Христов.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България обяво протестни действия за днес в 10:00 ч.

Припомняме, че протести от 10 часа ще има в цялата страна. Ще бъдат блокирани общо 46 пътни възела.

Ето и къде ще има протести в Пловдивско:

– край с. Труд на кръговото за с. Строево

– село Брестовица

– село Кръстевич

– Републикански път III-666 (той е на територията на Пловдив и Стара Загора) – между Оризово и Плодовитово.

Националният протест има няколко искания – помощ от бюджета, за да не се стига до фалити в българското земеделие, твърда позиция в защита на родното производство, когато се говори за внос от Украйна, и законодателни промени.

Не пропускай

Бюджетната комисия прие забраната за реклама на хазарт в медиите

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие на второ четене промените в Закона …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *