Извънредни новини

Д-р Емил Кабаиванов и Доньо Тодоров участват в конференция на новоизбраните кметове и Общински съвети

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров участват в двудневната встъпителна конференция на новоизбраните кметове и Общински съвети, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Форумът бе открит от председателя на Народното събрание Росен Желязков Присъстват  350 представители от 212 Общини в цялата страна. 

За трети път новият мандат на местната власт започва с делово събитие, организирано от НСОРБ, което набелязва възможностите за партньорства между общините и перспективните задачи пред управлението на местно ниво.

В дискусиите участват министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски. С тях се обсъждат подготовката на местните бюджети в рамката на държавния, новите механизми за подкрепа на общинските инвестиции и други актуални въпроси.

Тази година НСОРБ си поставя задача да обърне внимание на новите общински ръководства и върху някои стратегически приоритети: зелените политики, дигитализацията и привличането на повече млади хора в процеса на вземане на решения. Те очертават посоките за развитие на общините и държавата в по-дългосрочен план и  проникват в целия процес на управление, подчерта изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева.

„Една от основните цели на събитието е да демонстрира възможностите на НСОРБ като платформа за сътрудничество и съвместна работа на всички общини. Кметовете имат възможност да се запознаят лично, да общуват, да споделят своя опит и проблеми и да поставят началото или да развият добри партньорски взаимоотношения. В рамките на НСОРБ местната власт тепърва ще работи за търсене на решения по общи за общините проблеми, ще обсъжда и предлага промени в законодателството, ще търси по-тясно взаимодействие с другата част на изпълнителната власт – централната. 

В структурите на НСОРБ общините могат да участват в експертни общности по всички важни за тях сфери – финанси, здравеопазване, градоустройство, обществен ред, транспорт и т.н.“, поясни д-р Кабаиванов – член на Управителния съвет на сдружението.

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *