Извънредни новини

Габриел върна изпълнен първия мандат

Беше представен състав на Министерския съвет

ГЕРБ-СДС върнаха изпълнен първия мандат за съставяне на кабинет. В понеделник президентът връчи папката на Мария Габриел, а днес издигнатата за премиер представи пред държавния глава състава на Министерския съвет. 

„Смятам, че за последните девет месеца показах, че мога да отстоявам интересите на България, че не работя лично за себе си, нито за партията, която представлявам. България преди девет месеца имаше нужда от стабилност. И в името на това ние отстъпихме мандата ни, в името на националния интерес”, започна Габриел.

Тя увери, че през цялото време е показала с какво няма да направи компромис. „С това водещи за мен да бъдат Конституцията, върховенството на закона и правото, най-добрите демократични практики – публичност и прозрачност. В този контекст – за мен водещи принципи ще продължат да бъдат доверието и диалогът”, добави номинираната за министър-председател.

Габриел беше категорична, че институциите и законите се уважават и се спазват. „Те не са, за да служат за нечия илюзорна представа за управление на държава или илюзорна представа за независима съдебна система”, обясни още тя.

По време на преговорите тя допълни, че е станало ясно, че има текст на споразумение, в който от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ различия по отношение на реформите в съдебната система, регулаторите, борбата с корупцията – няма. „За мен беше важно и се радвам, че го отстоявах и ще продължа – че приоритетите на българските граждани в икономическата и социалната сфера, регионите – са също толкова важни, колкото и темите, свързани със съдебната система, регулаторите и борбата с корупцията”, обясни Габриел.

Номинираната за премиер подчерта, че през последните девет месеца се е видяло, че реформите са се случили с подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. „В този контекст смятам за съвсем логично нашето искане да има правителство на споделена отговорност с равнопоставени партньори”, поясни тя.

„Осъзнавам колко голяма е отговорността пред мен и колко важно за България е да има стабилно правителство. Осъзнавам колко важно е това стабилно правителство, за да завършим ключови приоритети за страната, каквито са премахването на бариерите за сухопътните граници и Шенген, еврозоната, работата за доходите на хората и България да бъде там, където ѝ е мястото – на масата, оформяйки решенията, задаващи посока, и то в унисон с националния интерес. Затова връщам мандата изпълнен”, обяви Мария Габриел.

Президентът каза, че още днес ще издаде указ и ще изпрати предложения състав в Народното събрание, където той да бъде разгледан и гласуван.

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *