Извънредни новини

В Сопот бе разгледан проектобюджета на Общината за 2024-та година

Общата рамка  е близо 17 млн.лева


Кметът на Сопот Станислав Стоенчев организира публично обсъждане, на което заяви, че бюджет 2024 има за цел да стимулира местния бизнес и да балансира  разходите.

“И не на последно място  да бъде спазен принципа на прозрачност и публичност  при разходване на средствата. Наш приоритет ще бъде да се кандидатства за реализиране на европейски проекти, нещо което до този момент отсъстваше”, посочи Стоенчев.

Общата рамка на проекта за бюджет е близо 17 млн.лева. Като приоритетни проекти са заложени ремонта на градския площад, изграждане на нов приливник при изпълнението на ремонта на ул.”Христо Ботев” в участъка от ул.”Трети март” до кръстовището с ул.”Христо Ботев”  до СКФ, както и ремонт на сградата на сектор “Местни данъци и такси”.

На обсъждането присъстваше предишното ръководство на Общината. То даде някои препоръки на сегашното упровление, сред които, че средства в размер на 800 000 лева, които трябва да постъпят  от държавата до 1-ви март, не са заложени в бюджета.

“Като постъпят кмета ще внесe докладна и бюджета ще бъде актуализиран”, посочи председателят на Общинския съвет Нели Пенева.

“Тези проекти, за които говори сегашното ръководство са спечелени от нас”, заяви предишният кмет Деян Дойнов. 

В отговор на граждани стана ясно обаче, че местната власт ще кандидатства  и по други проекти като подмяна на цялостното улично осветление.

По отношение ремонта на НЧ “Иван Вазов”, кметът каза, че около 1,9 млн.лева ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост, но около 1, 6 млн.лева ще трябва да бъдат съфинансирани от Община Сопот.

В новия бюджет има заложени средства в размер на 9000  лева за Планинската спасителна служба и 7500 лева за Клуба по Ендуро.

Проектът за бюджет предстои да бъде разгледан на заседание на всички Постоянни комисии към Общинския съвет.

На обсъждането присъстваха много граждани,  общински съветници, представители на детски и учебни заведения и институции в града.

Не пропускай

Участничките в “Царица на розата” участваха в розобер в масивите на Каравелово

За тях имаше специално приготвена софра Смодейци от Сдружение “Любен Каравелов – с. Каравелово” посрещнаха …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *