Извънредни новини

В Карлово бяха отличени няколко жени за развитието на здравеопзването, образованието и културата в района

Инициативата бе на Дамски клуб “Карлово”

По инициатива на Дамски клуб “Карлово” днес бяха  отличени няколко жени, допринесли за развитие на образованието, културата и здравеопазването в региона. Това са:

Елена Трифонова- бивш директор на ТМТ “Братя Евлогий и Христо Георгиеви” и последният действащ председател на Женското дружество “Възпитание”, което тази година (чества 150 години от създаването си.

Гинка Михайлова – една от само трите жени заместник-кметове в историята на Община Карлово, бивш директор на СУ “Христо Проданов”.

Мариана Манчева – директор на СУ “Васил Левски” вече 29 години, инициатор на възпоменателния театрален спектакъл, посветен на патрона на училището, която учениците подготвят ежегодно в навечерието на 18 февруари. Носител на Наградата на Карлово през 2012 г. и Носител на Наградата на Националния Комитет „Васил Левски“ за 2023 г.

Катя Адърска – дългогодишен директор на ПГ „Генерал Владимир Заимов“-Сопот, преборила се за утвърждаването на нови полезни за работодателите в региона специалности, награждавана с титлите „Директор на Годината“(2014) от Съюза на българските учители, „Народен Будител на годината“(2013) от Съюза на работодателите, първата жена заместник-кмет в новата история на Община Сопот 2004-2008г., 10 години общински съветник, от които 8 зам. -председател на Общински съвет Сопот.

Вера Цанкова – дългогодишен преводач във ВМЗ-сопот, учител по английски език в СУ „Христо Проданов“ и основател на първото частно езиково училище „Европа“ в Карлово през 1994г. , а през 2002 година създала УЦ „Интелект“ , зам.- председател на Сдружението ни „МГИРД“, насърчаваща младите хора на Карлово да опознават културното многообразие на Европа и света с провеждани дни на Японската и Египетската култура, винаги подкрепяща развитието на децата и младите хора в региона.

Д-р Дориана Маринова – обичаният детски педиатър и неонатолог с 40 годишен стаж в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ – Карлово, допринесла за спасяването и правилното отглеждане на хиляди деца от региона, педиатър към Соц. Център“ По-добре заедно“ в услугата „Ранна интервенция на уврежданията“, помогнала на много деца със специални потребности с правилно насочващо лечение.

Д-р Анета Милушева – завеждащ „Инфекциозното отделение“ в карловската болница, отдала целия си професионален живот на грижа за здравето нажителите на общината. Тя е единственият инфекционист в болницата и един от само 179-те специалисти инфекциозни болести в страната, преборила се за запазване на Инфекциозното отделение.

В областта на културата за приноса им за съхранението и популяризирането на историята на Карлово и видните личности на града бяха отличени Дора Чаушева – Директор на къща-музей „Васил Левски“, заемаща длъжността от 1993г.  и Мария Деянова – Директор на Исторически музей – Карлово от 2008 година.

Международният ден на жената започва да се чества за пръв път през 1909 година в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк,  когато жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. 

Осми март е денят, в който се отбелязват икономическите, политическите, научни и обществени постижения на жените. 

Честит празник на всички жени!

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *