Извънредни новини

/ВИДЕО/ Община Сопот тегли нов дълг от 1,1 млн.лева

Новият кмет поиска одобрение от Общинския съвет

Кметът на Общината Станислав Стоенчев внесе докладна записка в Общинския съвет за поемане на нов дълг в размер на 1,1 млн.лева, с който да бъде погасен  стар заем от 800 000 лева и за заплати на администрацията в размер на 300 000 лева. Предложението бе прието на заседание на Постоянните комисии към Общинския съвет и предстои да се вземе решение на сесия.

По време на дебатите стана ясно, че предишното ръководство няколко пъти е удължавало срока и вече няма повече възможности, а крайният срок за погасяване е 1.12.2023. Ако заема не бъде погасен ще трябва да се плащат лихви.

Според новото ръководство и председателят на Общинския съвет Нели Пенева другите 300 хиляди лева са необходими за заплати на администрацията, които по думите и са били похарчени предварително от други дейности. Така и не стана ясно обаче  кои други дейности са ощетени.

Кметът Стоенчев съобщи, че другата седмица внася проекта за бюджет за 2023. Той заяви това в отговор на общинския съветник Любомир Джапаров, който го попита защо още не се внася бюджет за 2023-та?

“Вие декларирахте готовност да управлявате, не гласувахте като общински съветник нито един заем, освен безлихвените, казахте, че ще намалявате данъците, а още не сте внесъл бюджет за 2023 и предлагате да се тегли нов заем “, подчерта Джапаров и попита законосъобразно ли е при положение, че няма приет бюджет да се тегли нов заем.

Кметът Станислав Стоенчев благодари на Джапаров, че му е припомнил и отговори, че 

започва одит, финансовото положение на Общината е критично и  дори не може да каже какви са задълженията на Общината към момента.

Бившият кмет Деян Дойнов заяви, че изказванията на председателя и кмета са популизъм и посочи, че се радва, че ще бъде извършен одит, тъй като всички средства са били изразходени по закон.

По предложение на Нели Пенева докладанта записка за помещението, което иска да ползва Тракийското дружество бе прекратена и върната на вносителя, а именно на  кмета. 

“Тази преписка, която изискахме от Тракийското дружество не е пълна, липсва заповедта,  с която то съди Общината”, заяви Пенева и затова предлагам да я прекратим и да я върнем на вносителя, нека той да търси решение”, заяви Пенева.

На заседаниено присъстваха и граждани. Общинските съветници гласуваха да дадат думата за изказавне на зам.-председателя на БЧК Диана Кушева.

Тя запозна съветниците с цялата дейност на БЧК Сопот като каза, че помещението, в което са сега и,  за което претендира да ползва  Тракийското дружество, е най-подходящо, тъй като отгаваря на всички изисквания.

Организацията трябва да има къде да приема и съхранява около 4 тона помощи. 

Съветници от коалиция “БСП за България” попитаха Диана Кушева, къде е бил БЧК, когато е трябвало да се почистват дърветата и клоните след бурята миналата седмица.

Кметът Станислав Стоенчев покани представителите на БЧК и гражданите на среща тази сряда, за да обсъдят въпроса. Той каза, че ще им направи  предложение.

Вижте всички дебати:

Не пропускай

Отборът на СУ “Христо Проданов”  спечели първо място в сътезанието “Млад огнеборец”

В момента се провеждат състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ към службите на Пловдивската …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *