Трима министри обещаха помощ за справяне с бедственото положение

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев посетиха карловското село Каравелово, за да се запознаят на място със ситуацията, предизвикала обявяването на частично бедствено положение. 

„Ще помогнем на кмета на Община Карлово за справяне с частичното бедствено положение”,  каза министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че водните течения не са в компетенцията на министерството, защото те не са горски фонд, но въпреки това ще се направи необходимото за справяне с проблема. Явор Гечев каза, че във вторник експертна комисия ще посочи възможностите за справяне с наносите в река Стряма.

Министърът допълни, че заедно с кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъждат дали могат да се направят прагове по горното течение на реката. И посочи, че когато по реките има бетонови стъпала, които утаяват системно наноси, процесът се скъсява и може да се постигне нормално течение на водите. 

„Сутринта беше направен оглед от служители на „Напоителни системи” на всички точки в долното поречие и опасност за хората в района няма“, каза министърът на земеделието. По думите му е необходимо и Общината, и държавата да съдействат за системното почистване на наносите.

„Хидроинженери от „Напоителни системи“, както и екипи на Държавното горско стопанство-Карлово и Регионалната дирекция по горите-Пловдив работят на място“, информира още Гечев. 

„Община Карлово получи над 20 млн. лв. от държавата за възстановяване на засегнатата от наводненията през месец септември миналата година инфраструктура. От тях над 8 млн. лв. са от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонт на общински пътища и водопроводи. Допълнително държавата отпусна още 12 млн. лв., от които около 9 млн. лв. са за възстановяване на инфраструктура като мостове и съоръжения. Останалите около 3 млн. лв. бяха за разчистване след бедствието.

„Автомагистрали“ ЕАД, Агенция „Пътна инфраструктура“, строителни фирми и ВиК Пловдив тогава вложиха много усилия безплатно”,  каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в  Каравелово. 

Регионалният министър посочи, че за да може да се възстанови тази инфраструктура, трябва да се направят проекти.

 “Говорих с кмета Емил Кабаиванов. Той очаква едната група проекти да е готова до края на февруари, а до края на март – другата, така че да може да започне реалното строителство за част от пътищата, за които са отпуснати пари. Към момента е започнало такова, но то не може да бъде изпълнено веднага. Очакваме Общината да се справи и средствата да бъдат инвестирани в инфраструктурата”, каза още министърът.

Възложител и организатор на целия строителен процес е кметът на Общината. Министърът уточни, че ако се наложи, ще бъдат предоставени допълнителни средства.

Иван Шишков изрази всеобщата съпричастност към пострадалите и готовността помощта към тях да бъде продължена. Министърът обаче отново подчерта, че за да може средствата да се ползват, трябва да има готови проекти, които кметът декларира, че вече е възложил. Според неговата прогноза, ако те бъдат готови, каквито са очакванията, строителните работи ще могат да започнат от месец март.

В отговор на коментар, че хората искат по-бързо възстановяване на засегната инфраструктура, министър Шишков посочи, че до няколко месеца жителите ще имат нови пътища и то в мащаб, какъвто няма нито едно населено място. 

„Мисля, че е по-важно да имаме проекти, които да гарантират нужното качество, отколкото в момента да влезе някой в средата на зимата да строи проекти, които след една година ще са негодни“, категоричен бе той. И допълни, че се надява кметът да продължи да работи по този начин – правилно и навреме да изразходва средствата и да осигури добра инфраструктура.

Новата инфраструктура ще бъде много по-добра от тази преди бедствието, но това не става мигновено. Работи се в малки участъци, защото се проектира, каза още министър Шишков. В отговор на въпрос кой би могъл да облекчи процедурите по възлагане той посочи, че това може да бъде направено от парламента, а не от служебния кабинет.

Кметът Кабаиванов потвърди, че без процедура по Закона за обществените поръчки фирмите не могат да започнат работа.

Не пропускай

В Сопот няма да има заря на 2-ри март

Причината е, че площадът на центъра е в ремонт Тази година в Сопот няма да …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *