2 месеца след наводнението: В приземното помещение на читалището в Богдан още има вода

НЧ „Просвета – 1927″ в карловското село Богдан е едно от най-сериозно пострадалите от наводнението.

Пороят потопи мазето със складирани дърва за огрев на помещенията, затлачи до тавана голямото приземно помещение, отнасе паркета и столовете в зрителната зала.

Въпреки че усилията първоначално бяха хвърлени в отстраняване на щетите по частните имоти и инфраструктурата, военнослужещи, доброволци и екипи на пожарната се включиха в почистването на най-голямата сграда в Богдан. Тонове кал бяха изринати с кофи, водата бе изпомпена с техника на огнеборците.

Два месеца след трагедията, в приземното помещение все още има вода. Нейното ниво не е достатъчно високо, за да бъде изпомпена, каза председателят на читалището Станета Ангелова. Според нея за отводняването е необходима жива сила.

Тя е помолила Общината за помощ и очаква да

изпратят хора. Зам.-кметът Данка Люртова посочи, че 10 души по временната заетост са работили на обекта.

Мазето вече е отводнено. Паркетът в салона трябва да бъде изхвърлен, столовете – също. Не е ясно състоянието на сцената, тъй като тя е точно над проблемното приземно помещение и достъпът до нея е рисков.

Фоайето на сградата продължава да се ползва като логистична база, в която се съхраняват дарения за нуждаещите се жители на селото. Библиотеката на втория етаж, незасегната от бедствието, все още се ползва и от местния кризисен щаб.

Не пропускай

Представители на Младежки център в Карлово впечатлени от възможностите за спорт в малкото хърватско градче Ярмина

Те проведоха  работна среща по „Еразъм+“  Посрещнати в кметството на града, участниците представиха проекта и …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *