Извънредни новини

Кметовете на Общини очакват политическо решение за сградите за саниране от резервния списък до месец

Според тях средства има възможности за средства от държавния бюджет

Едва 20% от кандидатствалите по първия етап на програмата за саниране в страната са одобрени. В Карлово 16 многофамилни сгради ще получат финансиране, при общо 30 кандидатствали. Заради съмнения около класирането, кметът предлага пълен одит на енергийните сертификати, без обаче да се спира процеса на саниране:

Д-р Емил Кабаиванов – кмет на Общината Карлово и член на УС на НСОРБ:
“Имаме постъпили над 30 жалби, в повечето се говори, че има нереално направени енергийни сертификати”.

Националното сдружение на общините у нас предлага 3-годишна програма за 2 млрд лева, която да финансира всички проекти в резервния списък и друга 10 годишна програма за саниране на целия жилищен фонд в страната:

Емил Кабаиванов: “Имахме среща и министъра прояви разбиране, но решението трябва да бъде на ниво Министерски съвет. Със средства от резерви по Плана за устойчивост,.т.е От държавния бюджет?- разбира се , тригодишният срок е разумен и реален, за да бъдат реализирани всички сгради от резервния списък…”

В момента в него има около 2000 сгради. За да се включат във втория етап на програмата, собствениците трябва да съфинасират 20% от цената. За много от тях сумата е невъзможна. Хората недоволстват и заради вече заплатените суми за издаването на енергийни паспорти на сградите:

Койчо Мутафчийски – представител на сдружение в Карлово:
“Абсолютно всички домакинства вложиха собствени средства за направата на тези енергийни паспорти. Средствата са около 600 – 700 лева на домакинство и нямат доходи и положението в момента е много зле…”

Кметовете очакват да бъде взето политическо решение за сградите от резервния списък до месец.

Не пропускай

Бебе на 2 месеца от карловско село заболя от коклюш

Бебе на 2 месеца от карловското село Васил Левски е заболяло от коклюш. Това съобщи …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *