Извънредни новини

Изложба „Жените и плакатът“ бе открита в Карловската галерия

Осъществява се с подкрепата на Министерството на културата

 

Експозицията представя творбите на 21 съвременни български и световни плакатистки, сред които – Розмари Тиси от Швейцария, Пола Шер от САЩ, Гите Кат от Германия, знакови имена като Люба Томова, удостоена с голямата награда на Международно триенале на сценичния плакат София 2022 и художнички, отличени за своите дебюти. 

Всички те са награждавани или са участвали в журитата на някое от десетте издания на Международното триенале на сценичния плакат – София. 

Специално място в експозицията е отделено на почетната участничка – голямата българска плакатистка Ралица Станоева /1940-2024/. “Селекцията обединява плакати, донесли награди на своите авторки, но заедно с това и техни най-нови произведения”, посочи на откриването директорът на Карловската галерия Пенка Минчева.

„ЖЕНИТЕ И ПЛАКАТЪТ е изложбено-образователен проект, представящ яркото присъствие на няколко поколения талантливи жени и приноса им към световния плакат. Експозицията е един от възможните разкази за влиянието на жените в съвременния графичен дизайн. Представителки на различни творчески поколения, естетически възгледи и национални школи са обединени в настоящата колекция, която е замислена като пътуваща изложба, мост между няколко поколения. Тематичният обхват е от плакати, интерпретиращи сценичната и визуална култура, до такива, които коментират значимите проблеми на човечеството.“, сподели Албена Спасова – един от основателите на Международното триенале на сценичния плакат. Тя допълни, че от създаването си през 1994 г. до днес триеналето се доказва като платформа, която привлича елита на световния плакат.
“Изложбата „Жените и плакатът“, която се осъществява с подкрепата на Министерството на културата,  продължава мисията на Триеналето – да пази, да развива и да популяризира в национален и международен план изкуството на плаката”, каза още Албена Спасова.

Не пропускай

Ученици от СУ “Христо Проданов” възпроизведоха един ден в училището, където е преподавал Апостола

Учениците са от трети клас на СУ “Христо Проданов” Екскурзоводът Пламена Москова, учениците от 3. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *