Извънредни новини

Д-р Емил Кабаиванов: Предлагаме 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд

Това заяви Кабаиванов в качеството си на член на УС на НСОРБ

„Националното сдружение на общините в Република България предлага пълен одит на енергийните сертификати, изготвени за кандидатстване за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Предлагаме и 3-годишна програма, която да финансира всички проекти в резервния списък, на обща стойност над 2 милиарда лева. Необходима е също 10-годишна национална програма, за да може да бъде саниран целият жилищен фонд в страната. Само с европейско финансиране няма да стане. Има достатъчно възможности през държавния бюджет да се акумулират средства. Става въпрос за много сериозно разминаване от прогнозните бюджети, които бяха съобщени в началото.“, коментира кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Повод за неговия коментар е приключилият първи етап от програмата, който продължава да предизвиква обществени реакции. На преден план се поставя въпросът кой ще плаща финансовите корекции, ако такива бъдат наложени по проектите. Другият проблем е – след като бе удължен срокът за кандидатстване по втория етап на програмата, ще спадне ли желанието на собствениците заради изискването за 20% съфинансиране.

На работна среща  между УС на НСОРБ и екипа на Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р Кабаиванов е подчертал, че темата е изключително важна, защото ще определи качеството на живот на стотици хиляди граждани през следващите няколко десетилетия.

 „Одобрени са около една пета от подадените проекти. Голяма част от гражданите, поели ангажимента да направят сдружения и да отделят пари, ще останат излъгани. Общините също помогнахме. Как ще накараме тези хора да кандидатстват във втория етап на програмата, когато трябва да осигурят съфинансиране 20%?“, изрази притеснението на Общините Кабаиванов. 

Той е представил на министър Цеков предложенията на сдружението за излизане от създалата се ситуация, като те включват пълен одит на енергийните сертификати, разработване на 3-годишна програма за финансиране всички проекти в резервния списък и на 10-годишна национална програма. „Тогава ще можем да говорим за ново качество на живот, енергийно спестяване и зелени сертификати.“, заяви кметът на Карлово.

Не пропускай

Великден в Карлово

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна заедно с многобройни вярващи православни християни Възкресение …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *