Извънредни новини

Военният оркестър към 61-ва Стрямска бригада с тържествен концерт по повод Деня на храбростта и българската армия

Oркестърът отправи поздрав към цяла България от площад 20-ти юли

Военният духов оркестър към 61 -ва Стрямска механизирана бригада Карлово е продължител на традициите на своите предшественици от 21 Стремски полк, 23 Шипченски полк, 28 Средногорски полк и 11 танкова бригада.

Военният духов оркестър е създаден на 18 -ти май1904 г. към състава на 28 пехотен Стремски полк. Основател и първи капелмайстор е големият български диригент и композитор Маестро Георги Атанасов. Той и следващите капелмайстори на оркестъра са обучили десетки музикантски кадри в Карловския регион. Те са сътворили много бойни маршове, рапсодии, опе­ри и оперети.

Духовият оркестър към карловската бригада има изключително голям  принос за издигане авторитета на Българската армия, Сухопътните войски и 61 Стрямска механизирана бригада пред партньорите ни от НATO и страните от Европейския съюз.

Доказателство за това е участието на музикантите през 2014 г. в два международни фестивала в Германия и Белгия. През месец май 2014 г. оркестърът успешно се представи в Германия на международен фестивал „НАТО-МЮЗИКФЕСТ”, а през месец юни същата година той взе участие и в ежегодния международен фестивал на военните духови оркестри  в Кралство Белгия.  Доказателство за това е и поредното му международно участие през 2015 г., за което оркестърът получи специална покана от организаторите на фестивала. Те представиха достойно нашата страна и на Осмия фестивал на военната музика, който се проведе в град Вил-ла-Гранд – Франция. 

Оркестърът  притежава богат репертоар, включващ класически и съвременни произведения от български и чуждестранни автори, както и авторски музикални произведения и оркестрации върху песни за солови и хорови вокални изпълнения, произведения за  български народни инструменти, чийто автор е диригента на оркестъра.

Усилените репетиции, прекрасните изпълнения и концертни програми на военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, под диригентството на капитан Йордан Илиев, са предпоставка за тяхното достойно представяне в различни прояви, воински и граждански ритуали в бригадата, в региона, както и в много други градове в България и в чужбина.

На тържествения концерт присъстваха  кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, представители на местната власт, директорът на СУ “Васил Левски” Мариана Манчева и граждани.

Кабаиванов посочи, че Военният оркестър се развива с всяка следваща година, а неговият репертоар се обогатява, което е плод на много труд и репетиции.

“Без оркестъра града ни няма да е същия. Той е част от живота на Общината и участва в почти всички празници. Пожелавам всички военнослужещи да бъдат както досега доблестни, смели и целеустремени”, каза кметът Кабаиванов в прякото включване на KarlovoPress.

Не пропускай

Община Карлово ще реализира два големи проекта

Държавата ги финансира Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов подписа на 16 майспоразумения с …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *