Извънредни новини

В Сопот бе връчена националната Вазова награда за литература

Теодора Димона бе удостоена със статуетка и парична сума 

Сопот отбеляза 173-та  годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов с много прояви. По традиция в родния му град бе връчена националната Вазова награда за литература, която е учредена през 1970 година от Община Сопот и Министерството на културата като израз на признание към паметта на Вазов. Носител на отличието тази година е писателката  Теодора Димова.

През целия ден с различни прояви жителите на Сопот отдадоха почит към творчеството на Вазов. Тазгодишният носител на Вазовата награда Теодора Димова се срещна с хората от подбалканския град в родната къща на Патриарха. 

Тя е е сред най-известните и четени български писатели. Автор е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“, „Влакът за Емаус” и повестта „Първият рожден ден”. Теодора Димова е носител на международни отличия и на наградата на Христо Г.Данов за цялостен принос в българската книжнина. Заедно с носителя на детската Вазова награда Деяна Дурчева и кмета на Общината Деян Дойнов бе засадено  дръвче като символ на дълголетието на словото на големия български поет и писател.

Теодора Димова бе удостоена със статуетка в НЧ “Иван Вазов”. Тя посочи, че 

Вазов е с всеки един българин от всички поколения, защото всеки един българин може да се обърне към него като към дядо, като към баща, като към свой закрилник. 

“Освен това ние не можем да възприемем Вазов наведнъж, ние го възприемаме на етапи, защото неговият мащаб е  безкраен”, каза  в словото си Теодора Димова.

Не пропускай

Кола на НСО, в която пътувал Кирил Петков, катастрофира. Има жертва

Жена е в тежко състояние в болница Автомобил на НСО, в който е пътувал съпредседателят …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *