Извънредни новини

В СУ „Христо Проданов“  ще бъде поставена  нова стена за катерене

От благотворителната кампания бяха събрани 20 000 лева, министерството също отпусна средства

В навечерието на 20-ти април, когато се навършват 40 години от делото на Христо Проданов,  първият българин изкачил връх Еверест на тази дата през 1984 година, единственото училище носещо неговото име ще се сдобие с нова стена за катерене.

„Поставихме си амбициозната цел да отбележим този юбилей по достоен начин, който да отговаря на постижението и саможертвата на нашия патрон и съгражданин Христо Проданов. Затова по инициатива на Настоятелството на нашето училище стартирахме съвместна благотворителна кампания за набиране на средства, чрез която събрахме 20 хиляди лева. Благодарни сме на всички карловци, които ни подкрепиха”, посочи директорът на училището  Лука Мачев. 

Сумата обаче не е достатъчна, защото стойността на съоръжението с прилежащата инфраструктура и екипировки е 89 000 лева.

 „Затова спортен клуб „Диамант“, който е единственият обучаващ в този спорт клуб в Карлово, подкрепи тази наша идея и кандидатства за останалите средства пред Министерството на младежта и спорта. Изключително много се радваме, че министерството одобри проекта ни и отпусна останалата част от парите, с които да бъде изградена новата стена. През месец април планираме богата програма със събития напомнящи за делото на Христо Проданов, който ни дава още един повод да се гордеем като карловци и българи”, каза още 

директорът Лука Мачев.

 Старата стена вече е успешно демонтирана. От няколко години тя не се ползва защото е компрометирана и не може частично да се ремонтира. Новата стена както старата ще бъде с приблизителна височина 7 м. и дължина 10 м. Така възпитаниците на СУ „Христо Проданов“ – Карлово отново ще имат възможността да придобият основни умения за катерене и да продължат да поддържат наследството на своя патрон.

Христо Проданов е тринадесетият човек в света, успял да  стигне до върха без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам. Той загива при спускането от върха на 21 април.

Не пропускай

Кола на НСО, в която пътувал Кирил Петков, катастрофира. Има жертва

Жена е в тежко състояние в болница Автомобил на НСО, в който е пътувал съпредседателят …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *