Ученик от Карлово създаде устройство за откриване на грип и ковид

Ученик от Карлово създаде софтуер за откриване и анализ на симптомите на грип и ковид с компютърно устройство за обратна връзка в реално време. Със своя продукт Стоян Ганчев представи страната ни на Световното научно изложение в Мексико, а преди дни спечели и специалната награда на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица.

Изобретението на 17-годишния ученик следи, съхранява, анализира и подава обратна връзка със здравната информация.

“Наподобява гривна, която засича телесни параметри като ниво на кислород в кръвта, пулс и телесна температура като запазваме тази информация така че да можем да направим както дългосрочен анализ, така и анализ на момента. Като дългосрочно запазената информация я използваме с два модела за машинно обучение единият от тях проверява здравословното състояние на човека. А вторият модел е за ковид”, разказа Стоян Ганчев, ученик от 11 клас в Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов”.

Смарт устройството не поставя диагнози, но при нужда препоръчва медицински преглед. Предимството му е, че е миниатюрно и много евтино.

“Цялата себестойност на устройството със сензорите, микропроцесора и 3D принтираната обвивка струват около 50-60 лв.”, разказа ученикът.

Стоян е избрал да качи безплатно цялата информация за изобретението си в интернет като свободно разпространяващ се софтуер и хардуер. Така всеки може да ги ползва.

“Тъй като сме сложили точни схеми, които просто трябва да се следват и по този начин може да бъде направено”, каза ученикът.

Стоян идва от Карлово, за да учи в математическата гимназия на Пловдив. Програмира от 7-ми клас, участва в ежегодните програми на БАН, представя страната ни на международни състезания. Споделя, че не се притеснява от развоя на изкуствения интелект.

“Няма как в крайна сметка една машина да замени човек не само заради писането на код а също и за начина по който той мисли и по който му идват идеите и ги развива напред”, каза Стоян Ганчев, 11 клас в Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”.

Въпреки че програмира с часове, всеки ден младият учен успява и да тренира академично гребане. Мечтае да следва в чужбина, но вижда реализацията си в България.

Не пропускай

Здравка Евтимова: Стиховете на Вазов са вулкан от мощ

Това каза тазгодишният носител на Вазовата награда по време на срещата с жители и гости …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *