withered dead tree in desert landscape background

Тревожна тенденция:Жегата е на път да “изпие” водата от язовирите и реките в Общините Карлово и Сопот

Кметът на Карлово вече изрично забрани използването на водата за поливане

Тревожна тенденция в Общините Карлово и Сопот. Липсата на достатъчно снегове през зимата и дъждове през пролетно-летния сезон  е на път да “изпие” водата от язовирите и реките в региона.

Министерството на околната среда и водите предупреди, че нивата на 7 водоизточника са по-ниски спрямо минали години.

Къде язовирите ще пресъхнат първо и как една канавка прави неконкурентоспособен цял сектор за хиляди левове.

Ползваните основно за битово водоснабдяване язовири Тича, Камчия и Асеновец са по-празни, отколкото са били по това време на изминали години, алармират от Министерството на околната среда и водите.

На този етап режим на водата за питейни нужди не се предвижда. В Камчия, който захранва близо 1 милион души във Варна, Бургас, морските курорти и част от Сливен, количества има за половин година напред. Въпреки това подаването на вода към морската столица е намалено с близо 20%.

От МОСВ отчитат “обезпокоително” ниски нива в 7 язовира, които се ползват за напояване. Като пред опасност от пресъхване са изправени 2 водоема – язовирите Пясъчник и Домлян. 

Кметът на Карлово отдавна издаде заповед, с която се забранава използването на питейната вода за поливане и други цели, освен за битови нужди. Очаква се такава заповед да издаде и кмета на Сопот. Жители от Подбалкана вече алармираха, че водата е започнала да спира в Сопот в продължение на  часове, особено в най-северната част на града, която е сред най-застрашените от преустановяване на водоснабдяването. 

“Вероято има хора, които все още не отчитат, че положението става критично. Идва засушаване. Има домакинства, които нямат вода за битови нужди, а около тях се полива непрекъснато, пълнят се басейни”, алармираха отговорните институции.

От ВиК посочиха, че засушаването ще продължи и има опасност много домакинства в Сопот и Карловско да останат без вода и затова поливането и използването на водата освен за битови нужди, трябва да бъде преустановено.

Не пропускай

Здравка Евтимова: Стиховете на Вазов са вулкан от мощ

Това каза тазгодишният носител на Вазовата награда по време на срещата с жители и гости …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *