Сопот  почете жертвите на Страшното

Днес се навършват 146 години ог най-кървавото събитие

Сопот отбеляза 146 години от най-кървавото събитие в
историята на града – „Страшното“. Паметта на жертвите беше почетена с панихида в църквата „Св. Ап. Петър и Павел“. 

Кметът на Община Сопот Деян Дойнов посочи, че трябва да помним тези, които са  изстрадали и извоювали  свободата на България. Той припомни факти от трагичната съдба на Сопот, когато градът е превърнат в пепелище и е бил почти напълно унищожен.

Късно вечерта на 30 юли 1877 г. в Сопот пристига вестта, че Карлово е опожарено и ограбено, а жителите избити. Този ужас очаква и Сопот, затова на 31 юли рано сутринта, сопотненци започват да напускат домовете си. Едни се отправят към училището на Трапето, други бягат по пътя за Леевица в местността Бойкова нива. 

На 2 и 3 август башибозуците от Анево се опитват да влязат в Сопот, но са отбивани от караула, който прикрива бягащите. Късно следобед на 3 август голяма част от тях се преобличат в руски дрехи, успяват да заблудят защитниците на града и да ги избият. 

На 4 август редовна турска войска нахлува в Сопот. Веднага започва опожаряване на къщи, манастири, църкви и училища. През целия ден стотици хора, измъчени и изтощени пълзят по стръмнините на Зли пролез към Амбарица с надежда да се доберат до Северна България. В Сопот избиванията

продължават и на 7, 8, 9, 10 август. 

От турските куршуми и от ударите на ятаганите загиват над 400 сопотненци.

Не пропускай

Кметът на Карлово дава курбан по повод църковния празник Свети дух

На 24.6.24 от 11.00 часа в храма “Св.Богородица” На 24.06.2024 г. /понеделник/ от 11:00 ч. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *