Румъния обяви епидемия от дребна шарка

Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище. В 29 окръга в страната са регистрирани близо 2000 случая. Нараства броят на хоспитализираните деца.

В резултат на епидемичния режим ще бъдат ваксинирани деца на възраст между 9 и 11 месеца, в сравнение с нормалната схема за ваксинация срещу дребна шарка на 12 месеца и от 5 до 7 години. Неваксинираните или тези с непълна ваксинация също ще бъдат обхванати от новата кампания.

Също така Министерството на здравеопазването ще проведе информационна кампания за родителите, съвместно със семейните лекари, за по-добро спазване на програмата за ваксинация.

“Морбили е инфекциозно заболяване, което се предава лесно, особено на неваксинирани деца, а понякога развитието е сериозно и могат да настъпят усложнения”, предупреждават служителите от Министерството на здравеопазването.

Ваксинационното покритие с първата доза на национално ниво е 78%, а с втората доза 62% от подлежащите на ваксинация деца, като тенденцията е низходяща вече повече от 10 години.

Не пропускай

Шофьор с близо 2 промила и без книжка удари патрулка в Крумовградско

Водачът опитал да избегне проверка 32-годишен шофьор без книжка и с положителна проба за алкохол …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *