Президентът няма да оттегли указа, с който предлага на НС да избере Габриел за министър-председател

Държавният глава не носи отговорност за състава на предложения кабинет, посочват от президентството

Президентът Радев няма да оттегли указа, с който предлага на НС да избере Габриел за министър-председател. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на държавния глава.

По-рано днес на брифинг от “Продължаваме промяната-Демократична България” призоваха Радев да оттегли указа, след като свалиха доверието си от Габриел, а номинирани за министри в проектокабинета си направиха отвод.

“В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател”, се казва в съобщението на президентството.

Не пропускай

Пътнически влак по линията Карлово – Мирково дерайлира

Пътнически влак дерайлира в участъка Антон-Копривщица.Към момента няма информация за пострадали. Във влака са пътували осем …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *