Извънредни новини

Пловдивска област е в готовност да посрещне зимата

При сериозно влошаване на обстановката, ще бъде свикан Областният кризисен щаб, заяви областният управител

„Пловдивска област е в готовност да посрещне  зимата. Осигурено е почистването на републиканската и общинската пътна мрежа“. Това съобщи областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев след среща с ръководителите на Областно пътно управление, ОД на МВР-Пловдив, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и сектор „Пътна полиция“ и Командването сили за специални операции. 

Областно пътно управление гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта  като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили“, заяви директорът на ОПУ-Пловдив инж. Петър Попов. Той допълни, че на пътноподдържащите фирми е разпоредено да предприемат своевременно действия по монтиране на снегозащитни съоръжения на определените от ОПУ – Пловдив места, както и  да базират  специализирана техника за изтегляне на тежкотоварни автомобили в райони на планинските проходи.

„При настъпване на внезапни метеорологични промени и усложнена зимна обстановка е предвидено въвеждане на временна организация на движението, определяне на възможните места за спиране или пренасочване на движението, поставянето на необходимата пътна сигнализация, както и схемите за временна организация на движението по определените обходни маршрути“, съобщи началникът на сектор  „Пътна полиция” Красимир Нешев.

Общините имат създадена организация за почистване на вътрешната улична мрежа и общинските пътища, става ясно от писмените им доклади до областния управител. Те разполагат с необходимата техника  за снегопочистване и извличане на закъсали товарни автомобили, както и гарантират, че имат необходимите материали за обработка на пътната настилка и пешеходните участъци.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа и родилки в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка.

„В случай на необходимост, ще бъде осигурена допълнителна помощ от Министерството на отбраната. Ако има сериозно влошаване на зимната обстановка, с моя заповед ще бъде свикан и Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, но на този етап не са необходими извънредни мерки“, подчерта областният управител.

Не пропускай

Мъж и дете са ударени от мълния в Стара планина

Сигналът за инцидент в района на връх Купена е получен в 13.35 ч. Мъж и …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *