Паметникът на “Бузлуджа” в топ 5 на най-красивите изоставени сгради в света

Класацията се базира на хаштагове в Инстаграм, търсения в Гугъл и гледания в TikTok

Паметникът на “Бузлуджа” попадна в топ 5 на най-красивите изоставени сгради в света.

Класацията е направена през юни от застрахователно дружество и се базира на хаштагове в Инстаграм, търсения в Гугъл и гледания в TikTok. Така тя още веднъж потвърждава, че паметникът, построен за славата на комунистическата партия, е една от най-големите атракции и най-желаната дестинация за чуждите туристи.

Заради своята сюреалистична архитектура и засилваните представи за преживяване, най-големият идеологически монумент на комунистическия режим в България – паметникът на “Бузлуджа” предизвиква голям интерес.

“От една страна имаме огромен световен интерес, а от друга страна невъзможност – той да се задоволи и да бъде използван за развитието на региона”, разказва арх. Дора Иванова, Фондация ”Бузлуджа”.

През 2021 подобният на гигантска летяща чиния монумент придоби статут на недвижима културна ценност от национално значение. Въпреки, че паметникът е затворен, близо 50 хиляди души ежегодно го посещават – отвън.

“За да се отвори, това е решение на собственика – в лицето на държавата. И тя вече може да спре да бъде изоставена и да отвори врати за посетители”, посочи арх. Дора Иванова, Фондация ”Бузлуджа”.

От Фондация “Бузлуджа” имат за цел да обезопасят и консервират паметника и той да стане достъпен.

“Целта е “Бузлуджа” да се стабилизира, да се запази и да се преизползва като място за културни мероприятия, място за събития и експозиция, която да разказва всички тези истории и всички тези противоречиви мнения за миналото”.

Построен за 14 милиона лева народни пари за Дом паметник на БКП и след 1989 година – изоставен – така звучи кратката история на момумента, които и днес предизвиква полюсни реакции.

“Ние не можем да избягаме от миналото си, не можем да го изтрием, това, което можем да направим е да го преосмислим, да го критикуваме, да го използваме за образователни, за туристически цели, да анализираме, това, което се е случило и да дадем информацията на следващите поколения, за да вземеме по-добри решения за бъдещето, да не повтаряме грешките и да оценяваме демократичното общество, което имаме днес”, обобщи арх. Дора Иванова, Фондация ”Бузлуджа”.

В класацията за най-красиви изоставени сгради “Бузлуджа” е на 5-то място. Под номер 4 е Канфранк, втората по големина гара в Европа, на границата между Франция и Испания, добива популярност през Втората световна война, когато става свидетел на арести, шпионаж и трафик на злато. Изоставена през 70-те години на миналия век, а днес е хотел. На трето място е германска болница, в която е лекуван включително и Хителр.
Изоставена метростанция в Париж, действала само 16 години попада под номер 2 в класацията. А на първо място е една от най-големите шпионски станции в света от времето на Студената война. Сградата е построена върху изкуствен хълм, известен като Дяволската планина.

Не пропускай

Световният рекорд на Стефка Костадинова падна

Подобри го украинката Ярослава Магучих Последният български световен рекорд в атлетиката – 37-годишното върхово постижение …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *