Извънредни новини

Медици от Карлово и Пазарджик дадоха живот на 7-месечно бебе

Раждането започнало в дома й

Преди два дни в болницата в Карлово получили сигнал от 112, че родилка е започнала раждане в дома си. Тя била в  седмия месец на бременността.

От болницата веднага изпратили линейка на адреса и позвънили в Пловдив, за да бъде изпратена и детската неонатална линейка на “Капачки За Бъдеще”. От Пловдив с линейката тръгнал парамедикът Цвятко Луджев, който е и председател на “Клуб за Бъдеще”  Пазарджик. 

В това време линейката на Спешна помощ вече е била на адреса и взела родилката. На път за Карлово обаче  жената започнала да ражда още в линейката. Лекарят веднага поел грижите по недоносеното бебенце, а шофьорът  пристигнал много бързо  в болницата. Там лекарите  поставили  новороденото в кувьоза, дарен преди няколко години от “Капачки За Бъдеще”. 

 Започнали да полагат грижи, за да го стабилизират, тъй като при раждането бебето не изплакало. Пристигнала и неонаталната линейка от Пловдив. С помощта на Цвятко Луджев и неонатоложката от Карлово, която е  лекар с над 40 години опит, помогнала на над 19 000 бебенца – поставили бебето в транспортния кувьоз, сложили  му специална кислородна маска за новородени и му пуснали кислород.

Шофьорът транспортирал бебето към Пловдив и съвсем скоро то било вече в стабилно състояние в УМБАЛ “Св. Георги”, където специалистите неонатолози следят състоянието му.

Не пропускай

Мъж и дете са ударени от мълния в Стара планина

Сигналът за инцидент в района на връх Купена е получен в 13.35 ч. Мъж и …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *