Извънредни новини

Клисура чества 148 години от избухване на Априлското въстание

Кулминацията на проявите на 1-ви май

Проявите по повод 148 години от избухване на Априлското въстание започват още на 26-ти април с дни на възрожденската и  патриотична песен. Продължават на 30-ти април през целия ден  със заупокойна панихида, откриване на изложба, а от 20.30 часа ще се състои тържествен митинг-заря.

Кулминацията е на 1-ви май, когато от 12.00 часа ще започне възстановка на драматичните събития от преди 148 години. Традицията на този ден е да бъдат пресъздадени моментите, в които пристига кървавото писмо на Тодор Каблешков, старата църква “Свети Никола”, откъдето тръгват въстаниците, улиците около Павурджиевата къща и склоновете на местността “Зли дол”, където гръмва първото черешово топче.

За първи път клисурци ознаменуват избухването на Априлското въстание през 1896-та година, а мащабните чествания с възпроизвеждане на моменти от него започват от 1926-та година по случай 50 години  от Априлското въстание.

Не пропускай

СУ „Васил Левски“  бе домакин по Национална програма „Иновации в действие“

Тази година иновативно партньорско училище на карловското бе ОУ “Любен Каравелов” Бургас “Национална програма „Иновации …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *