Карлово ще кандидатства за електрически автобуси по Националния план за възстановяване и устойчивост

Община Карлово вече има План за устойчива градска мобилност /2023-2029/ и ще кандидатства с проектно предложение за финансиране 

Това стана възможно, след като Общинският съвет прие стратегическия документ на свое редовно заседание днес.

 „Планирането на устойчивата градска мобилност е от съществено значение за съвременните градове, които се сблъскват с предизвикателства, свързани с нарастващия транспортен трафик, ежедневните работни пътувания, замърсяването на въздуха, мащабното ново строителство и ефективното използване на ограниченото градско пространство”, каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов по време на редовното заседание.

Той посочи, че  по Националния план за възстановяване и устойчивост е обявена процедура за кандидатстване – „Екологосъобразна мобилност“. 

“Допустими получатели на финансирането по нея са партньорства на градски Общини и оператори на обществения транспорт, включително междуселищен, действащи на съответната територия. В партньорствата ще могат да участват 40 градски Общини, в които има населени места над 15 000 жители, сред които Враца, Ловеч, Монтана, Габрово, Разград, Свищов, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Самоков, Карлово и др. Съгласно насоките, е задължително кандидатстването в партньорство между две Общини и един оператор на обществена услуга за превоз на пътници. Такива потенциални партньори на Карлово са Община Смолян, “Рожен експрес” АД и „Орфей експрес“ ООД.“, поясни вносителят на предложението за приемане на плана д-р Емил Кабаиванов.

На сесията  бе приет годишния отчет за изпълнение на бюджета на Общината за 2022 година. Местният парламент утвърди мрежата от училища и детски градини за учебната 2023/2024 г. и даде съгласие за дофинансиране на паралелки в училища и групи в детските градини на територията на Общината с пълняемост под задължителния минимум за предстоящата учебна година.

Зеленото пространство между Арапския мост и параклиса „Света Марина“ в Карлово да носи името на британската писателка Мерсия Макдермот, решиха още съветниците по предложение на кмета д-р Емил Кабаиванов. Той поясни, че през 2024 година, след провеждане на конкурс, ще бъде възложена изработка на бюст-паметник на Мерсия – първият носител на Наградата на Карлово.

Не пропускай

8 – годишният Дорин Дашинов от Карлово спечели сребърен медал на  Акватлон  в Бургас

Той успя да се пребори с по-големите от него Състезателят на “Триатлет” Дорин Дашинов спечели …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *