Карлово чества празника на маслодайната роза 

Празникът уважих много гости от страната и чужбина

С ритуала „Розобер“ в розовите градини край Карлово започна традиционният празник на маслодайното цвете. Фолклорни състави и кукери поканиха с изпълненията си гостите на розобер. Антония Лалова – Царица на розата 2023, получи короната и властта от нейната предшественичка Миглена Мандраджиева.

 „Скъпи гости, добре дошли в розовите градини на моето царство – тук, където най-силно ще усетите чудодейното въздействие на кралицата на цветята – нейно величество Розата! Бъдете здрави, бъдете добри и нека е благословена земята на Карлово!“, пожела Антония.

Под звуците на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, на централния площад „20-ти юли“ дефилираха участниците в празничното шествие, водено от Царицата на розата, нейните подгласнички Тияна Манчева и Дани Илиева, малки асистентки – розички.

Приветствия отправиха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

„Празникът е една от традициите ни, която поддържаме с обич. За нас следват най-прекрасните, най-уханните дни, съчетали природната красота с красотата на Цариците на розата. Последните години не са леки за производителите и преработвателите на маслодайна роза. Въпреки това всички те работят здраво, не се плашат от трудностите. Днес, скъпи съграждани,  изказвам нашето уважение към тях. Тези хора заслужават нашата почит, аплодисменти за тях!“, каза кметът. Той връчи 24-каратовата златна роза на Царицата. 

Антония повели да бъде ден на радост и веселие.

 „Днес честваме един от най-ярките ни и красиви национални символи – българската маслодайна роза! На този ден почитаме и хората, които с труда си вдъхват живот на великолепните розови градини и съхраняват красивата традиция да се възхваляват с празник уникалното цвете. Да бъда тук с вас, да съм Царица на розата на красивия град Карлово е чест за мен! Скъпи гости и карловци, бъдете здрави, бъдете добри и нека е благословена земята на Карлово! Аз, Царицата на розата, ви благославям и пожелавам да бъде радост и веселие!  Да бъде празник!“, каза Антония.

Гост бе заместник-председателят на Народното събрание  Росица Кирова.

Стотици чуждестранни туристи от Франция, Испания, Япония, Италия, Белгия, Англия, Тайланд и Китай се насладиха на красивия празник.

Не пропускай

НП “Централен Балкан“ организира посещения в буковите гори на парка

Посещенията са за туроператори, екскурзоводи и учители, преподаващи в Общините През 2017 г. най-съхранените и …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *