Историческа дата за Карлово: 121 ГОДИНИ ОТ ПОЛАГАНЕТО НА ОСНОВНИЯ КАМЪК НА ПАМЕТНИКА НА АПОСТОЛА В ГРАДА

През 1893 г. карловското ученолюбиво дружество “Васил Левски” си поставя за цел построяването паметник на Дякона. Новоизбраното настоятелство на дружеството започва да издава вестник ‘‘Просвета“. Под редакцията на вестника излиза Сборниче “Васил Левски“, което е по случай ,,полагане на камък на паметника на Левски в родния му град‘‘. В Сборничето са публикувани исторически бележки за ученолюбивото дружество “Васил Левски“, в които е посочена целта му:

,,В 1893 год. интелигентни Карловски граждани, въодушевявани от делата и грандиозния подвиг на великия революционер В. Левски, подтикнати от дългът към просвета на народната маса, събират се и въз основите на старата ученолюбива дружина, основават сега съществуващото ученолюбиво дружество. Не дълго след това, изработва се и устав, чрез който дружеството си поставя културно-патриотическата цел: Умственото повдигане на Карловските граждани и въздигане на паметник на Левски.“

На 15 май 1903 г. в присъствието княз Фердинанд и министри на официална церемония е положен основният камък за изграждането на паметник на Апостола в Карлово. Построен е по проект на скулптура Марин Василев. Той печели конкурс, проведен през същата година. Окончателно паметникът е завършен през юни 1907 г.

Не пропускай

Лек автомобил се е запалил днес в град Баня

Колата е избухнала в пламъци на улица “Земеделска”. На метри от инцидента се намира посещавана детска площадка. На …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *