Извънредни новини

Жители на наводнените села поискаха пълна отчетност на получените средства от държавата до момента за възстановяване на инфраструктурата

Хората за пореден път протестираха пред Общината

Местните жители изразиха недоволството си, че с бавни темпове се възстановява инфраструктурата  в пострадалите села. Те призоваха отговорните институции да извършат проверка и да се даде отчетност от Общината какви средства е дала държавата и как са изразходвани до момента:

“Минете, вижте, нищо няма и днес два автобуса не искат да ни возят. Поради  тази причина, че няма улици…”

Стефан Назаров – пострадал от Богдан – “Държавата даде по 375 лева и 5000 лева от даренията това беше..”

“Като завали дъжд как върви водата горе чак от църква, вместо да влиза в реката върви покрай нас и пак изкопава, всичко се свлича…”

Местната гражданска инициатива за възстановяване на Каравелово посочиха, че са сезирали АДФИ за да бъде извършена проверка как са изразходвани получените средства в Общината от държавата:

Ани Иванова – председател на МГИ за възстановяване на Каравелово: “Обществената поръчка за временни мост не включва стойността на сами мост.В обществената поръчка е 119 000 лева без ДДС .За Каравелово говорим?- обществената поръчка касае само и единствено монтаж и транспорта и един парапет за 22 000 лева…”

До момента Общината е провела обществени поръчки за 30 обекта в трите населени места на стойност над 17 млн.лева:

д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово:  – “Изразходили сме една малка част за уличното осветление в Каравелово и Слатина. В Богдан ЕВН имат да поставят и сме платили аванса на детската градина в Каравелово. Обществената поръчка е за половината от тази сума и моста в Каравелово е заприходен като актив на общината…”

Кабаиванов заяви, че Общината ще излезе с публичен отчет пред хората и медиите, но трябва да се знае, че една процедура по Закона за обществените поръчки отнема от 2 до 4 месеца:

Кабаиванов: “Една такава процедура като речните корита, мостовете е минимум 4 ри месеца. Тези процедури за ликвидиране на последиците след бедствия трябва да бъдат съкратени наполовина. Ние нашата работа ще я свършим – обществени поръчки, провеждане, избор на изпълнител, но ако нямаме финансиране трябва с тези хора отвън да отидем пред държавните институции,  защото тогава Общината е безсилна….”.

Предстои Общинския съвет да вземе решение и да бъде възложено на търг възможността фирми да закупят инертния материал от наводненията, а средствата ще бъдат предоставени на населените места.

Не пропускай

В Карлово се организира голям благотворителен бал в помощ на пострадалата Никол Радуйчева 

На 28-ми май от 19.00 часа в ресторант “Бизонъ” За пореден път Карлово ще бъде …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *