Жители на Баня готвят протести заради намерение да бъдат обявени центъра и парка за недвижимо културно наследство

Обявено е събрание в четвъртък

Центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в Баня, община Карлово да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Писмо с такова намерение е получено в Община Карлово от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата. Процедурата вече е в ход, очаква се експертен доклад, въз основа на който всякакви дейности по улиците и парка на града трябва да бъдат преустановени.

Общинският съвет на община Карлово вече взе решение да възрази срещу започната процедура. Опасенията са, че ако намерението на НИНКН стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде стопирано благоустрояването на град Баня. Освен това по необясними причини НИНКН отказва да предостави на Община Карлово преписката, която инициира декларирането на новите обекти като недвижима културна ценност. Юристите на Общината, съвместно със свои колеги от НСОРБ вече са предприели необходимите действия за блокиране на процедурата.

Недоволни от заявеното намерение, гражданите на гр. Баня се събират от 18:00 ч. на 30 март 2023 г. в Младежкия дом в града, за да обсъдят ситуацията и да вземат решение за евентуални протестни действия. На събранието ще присъства кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, кметът на гр. Баня Стамен Гешев, както и заместник-кметове и представители на общинската администрация. Целта е населението да бъде запознато с потенциалните рискове, ако намерението на НИНКН се реализира.

Не пропускай

Кметът на Карлово дава курбан по повод църковния празник Свети дух

На 24.6.24 от 11.00 часа в храма “Св.Богородица” На 24.06.2024 г. /понеделник/ от 11:00 ч. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *