Жителите в Баня стартират подписка срещу намерението на НИНКН

„Външни хора да не ни се месят и да не ни учат как да живеем в нашия град! Ще организираме подписка сред жителите с постоянен и настоящ адрес в Баня, с която да подкрепим решението на Общинския съвет и действията на Община Карлово срещу намерението на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ към Министерство на културата. Ние категорично възразяваме срещу обявяването за недвижимо културно наследство на центъра, парка, прилежащи сгради и терени в Баня. Ако се наложи, ще стигнем до крайни действия и ще блокираме главни пътища, но ще накараме НИНКН да прекрати процедурата, която вече е в ход“. Около тази позиция се обединиха жителите на курорта Баня по време на събранието, което бе проведено вчера в Младежкия дом в града. Целта бе хората да се запознаят с проблема, създаден от действията на Националния институт.

      Хронологията и действията на института бяха подробно обяснени от кмета на града Стамен Гешев. В заключение той подчерта, че ако процедурата не бъде стопирана, въз основа на очаквания експертен доклад всякакви дейности по улиците и парка на града трябва да се преустановят.

„Последиците от такова действие ще доведат до мъки с години и плащане по институции. Ако човек поиска да смени дограмата или покрива на собствения дом, да облагороди градинка или да посади цвете, ще е длъжен да поиска разрешение от НИНКН и да чака с месеци, дори години отговор на тежката съгласувателна процедура. Освен това всичко, което се прави в момента в града, ще бъде стопирано. В 19-ти век ли искат да ни върнат?“, коментираха възмутени жители на курортния град.

По време на срещата стана ясно, че са изпратени писма до всички заинтересовани страни. До момента 16 от тях, повечето – фирми и институции, са възразили срещу действията на Националния институт.

През 2016-та година от Министерството на културата в Общината е получено удостоверение във връзка с реализиране на проект за реконструкция на 4 улици, че те не са и не могат да бъдат недвижима културна ценност. Сега същите тези улици са включени в дългия списък за придобиване на такъв статут.

За действията на НИНКН вина носят двама външни хора – Мартин Стоянов и Соня Тодорова, които имат наследствени имоти в Баня, но не живеят в курортния град, казаха жителите на Баня. Според тях двамата организират подписка. „Обикаляха с някакви листове и ни подведоха, че петицията уж е против премахване на паважната настилка. А след това злоупотребиха с нашите подписи.“, разказаха местните хора.

Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов увери хората, че ще изпълни решението на Общинския съвет от 23 март 2023 година и ще възрази срещу започната процедура.

„Ако намерението на НИНКН стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, ще бъде стопирано благоустрояването на Баня. Освен това до този момент НИНКН отказва да предостави на Община Карлово преписката, която инициира декларирането на новите обекти като недвижима културна ценност“, посочи д-р Кабаиванов и информира, че юристите на Общината, съвместно със свои колеги от НСОРБ, вече са предприели необходимите действия за блокиране на процедурата.

Председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров определи като категорично решението на местния парламент – 30 „За“ от 30 присъствали на заседанието на 23.03.23. Дългогодишният кмет на курорта Партен Гичев призова своите съграждани единодушно да подкрепят това решение.

Мартин Стоянов и Соня Тодорова направиха опит да защитят позицията и действията си, но бяха освиркани от присъстващите.

На събранието присъстваха общинските съветници от Баня – Стефка Савова и Пенчо Чакръков, ръководството на Общината и експерти от общинската администрация.

Не пропускай

Кметът на Войнягово остава в ареста

Това реши съда днес Срещу кмета на Войнягово има и висящо производство за злоупотреба със …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *