Доц. д-р Борислав Александров представи в Карлово малко известни факти за Ледения континент

Той бе в града по покана на Община Карлово

Доц.д-р Борислав Александров е първият български геодезист, стъпил на Ледения континент. Той гостува в Карлово по покана на Общината, за да представи пред общността малко известни факти за Антарктида.

“В Антарктида не се е раждал човек до момента. Огромен континент. България е една от 29- те страни имащи право на глас на Консултативните съвещания. Всички тези страни управляваме бъдещето на този континент”, така започна своя разказ доц.д-р Александров.

Строежът на българската база е започнал  през 

1987- ма година на остров Ливингстън.

76 са изследователските станции на целия континент до момента. От тях 36 са сезонни, а само 13 държави имат повече от една база.

Най-голямата база е на САЩ. В нея работят 1500 души. А през зимата 600.

“България има няколко повода да се гордее. Корабът, който закупихме е под 1 млн.лв, тази година както занете успяхме да отидем до базата и да се върнем живи и здрави. Корабът бе управляван успешно от военен екипаж. Значи можем. Малко хора знаят, че до българската база има параклис. Той е и първият православен параклис на континента. След нас такъв бе построен от Русия. В момента се изгражда нова лаборатория на площ от 330 кв.м. Основите са поставени “, посочи антарктикът и добави, че континентът разполага с големи залежи на полезни изкопаеми.

Основният проблем, който се изследва от всички страни е затоплянето на климата, което е започнало след 1950-та година и продължава, а това води до топенето на ледовете.

“Годишно се топи 0,162 куб.м лед и тенденциите са това да продължи, което след години ще погълне много държави”, подчерта доц.д-р Александров. Той разказа за животинския свят, времето и предизвикателствата, които са имали българските изследователи.

Не пропускай

Паметникът на “Бузлуджа” в топ 5 на най-красивите изоставени сгради в света

Класацията се базира на хаштагове в Инстаграм, търсения в Гугъл и гледания в TikTok Паметникът …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *