Детски работилници по българска калиграфия се проведоха в Карлово и Сопот

В продължение на два дни в Карлово и Сопот се проведоха серия от детски работилници по българска калиграфия. Инициативата бе част от проекта „Калиграфия.бг“, който в първия си етап включваше тридневно обучение на учители по художествени изкуства от региона под ръководството на доц. Пеньо Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Проектът се реализира от сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Първата работилница се състоя в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Карлово. Това стана възможно благодарение на Гинка Тодорова, която премина успешно обучението по калиграфия в Старинно Карлово. Тя заедно с останалите участници в следващите месеци ще продължат да предават усвоените умения от обучението.

Работилници имаше и в СУ „Иван Вазов“ Сопот с деца от пети клас, възпитаници на учителката по изкуства Ана Юнакова, която също премина курса. Домакин на третата работилница беше НЧ „Иван Вазов“. Там Петя Стоянова представи на децата част от новите придобити умения по калиграфия.

Общо около 70 деца се запознаха с основните калиграфски инструменти и се научиха как с помощта само на 2 молива могат да направят първа стъпка в изкуството на красивото писане и да изписват имената си. Всички детски работилници се проведоха под напътствията на доц. Пеньо Пенев и неговите млади и талантливи асистенти Радимира Йорданова и Симеон Желев, които за пореден ден успяха да впечатлят всички и да предадат на езика на децата частица от калиграфското изкуство.

За 3-ти март децата ще изрисуват пано с размери 2,1 м х 5 м. На него те ще изразят какво означава за тях националния празник чрез калиграфското изкуство. Освен това се предвижда организирането на детски калиграфски конкурс, а най-добрите творби ще бъдат отпечатани върху пощенски картички.

Не пропускай

Прожектират документален филм за знамето на Васил Левски

Филмът ще бъде прожектиран в нощта на музеите в НМ “Васил Левски” Карлово Документалният филм …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *